Badbevalling

Bevallen in bad wordt door veel vrouwen als positief ervaren. Het water werkt ontspannend, waardoor je meer endorfine aanmaakt. Dit zorgt ervoor dat je de weeën beter op kan vangen. Daarnaast zorgt het warme water werkt als een natuurlijke vorm van pijnbestrijding. Ook bij onder andere bekkenklachten of rugpijn, kan het de pijn verlichten. Het beste moment om in bad te gaan is rond de 5 centimeter ontsluiting, ofwel wanneer de weeën erg sterk en pijnlijk worden. Het effect van het warme water is dan het grootst. 

In het bad kun je verschillende houdingen aannemen om de weeën op te vangen en om te persen. Voor het persen is de gehurkte houding ideaal, omdat je bekken dan de meeste ruimte maakt. Op het 'droge' lukt het vaak niet om lang te hurken, maar in bad gaat dat veel makkelijker omdat je dan geen zwaartekracht hebt onder water. Na de geboorte kan de baby nog even onder water blijven, maar wanneer hij of zij adembewegingen gaat maken wordt hij door de verloskundige of door jezelf met het hoofdje boven water getild. Daarna kun je nog even in het bad blijven zitten om bij te komen en je kindje uitgebreid te bewonderen.

Als je graag in bad wil bevallen, is een gewoon ligbad in de badkamer waarschijnlijk niet geschikt. In veel gevallen is het niet groot genoeg om jou de ruimte te bieden die je nodig hebt. Daarnaast moet je verloskundige de ruimte hebben om jou vanuit verschillende hoeken te kunnen begeleiden. Als je thuis in bad wil bevallen, kan je een speciaal bevalbad huren of kopen. Alle verloskundigen van PUUR hebben ervaring met badbevallingen.

Bevalbad: Kopen of huren?

In sommige gevallen is het voordeliger om een bevalbad te kopen, bijvoorbeeld als je nog een grote kinderwens hebt. Bij een volgende bevalling hoef je dan alleen, om hygiënische redenen, een nieuwe binnenhoes en slangen voor de water af- en aanvoer te kopen.

Het vullen van een bad duurt ongeveer 45 minuten, dus als je de eerste keer snel bent bevallen moet je op tijd beginnen met vullen. Er wordt een pomp bijgeleverd om het bad weer snel leeg te pompen na de bevalling.

De huur van een bad is ongeveer 165 euro voor een periode van 5 weken (namelijk van 37 weken tot en met de 41e week). Voor eenmalig gebruik is huren de goedkopere optie, maar als je denkt het vaker te gaan gebruiken is kopen wellicht beter. Op websites als www.oerbron.nl en www.bevallingsbaden.nl kun je lezen over het bevallen in bad en kun je een bad bestellen.

Wanneer niet in bad

Een badbevalling kan alleen als alles goed gaat met jou en je kindje. Eigenlijk bij iedere medische indicatie, zoals langdurig gebroken vliezen, koorts en meconiumhoudend vruchtwater, wordt een bevalling in bad afgeraden.
Wanneer de verloskundige beslist dat ze je niet goed kan onderzoeken in bad. Bijvoorbeeld als het beoordelen van het aantal centimeters ontsluiting in bad niet lukt, zul je er even uit moeten. Je moet dus ook altijd een bed op klossen hebben staan. Niet elke verloskundige laat de placenta in bad geboren worden. Het kan dus zijn dat je ongeveer 10 minuten na de geboorte van de baby op bed moet liggen om de placenta geboren te laten worden.

Baarkruk gebroken vliezen Pijnstilling tijdens de bevalling

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Femke!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw