Ontsluiting

Tijdens de ontsluiting zal de baarmoedermond weker worden, verstrijken (veranderen in vorm en positie), en open gaan van nul tot tien centimeter. De ontsluiting is op te delen in drie fases:

Transformatiefase

Dit is het begin. Hierin zijn de weeën onregelmatig in frequentie, kracht en duur. Tijdens deze fase vindt het weker worden van de baarmoedermond plaats en een deel van het verstrijken. Zitten er nog langere pauzes tussen de weeën, dan kan het ook weer ophouden.

Latente fase

De weeën nemen toe in frequentie en komen met een zekere regelmaat van minimaal 5 of 6 minuten. De eerste 3 centimeters ontsluiting worden bereikt en de baarmoedermond verstrijkt helemaal. De latente fase duurt meestal tussen de 5 en 7 uur.

Actieve fase

Deze fase start meestal rond de vier tot zes centimeter ontsluiting. De vrouw heeft regelmatige weeën (elke 2 tot 3 minuten) die minimaal 1 minuut aanhouden. Dit zijn krachtige en pijnlijke weeën. Tijdens de actieve fase neemt de ontsluiting vaak elk uur een centimeter toe tot je 10 centimeter ontsluiting hebt. Het hoofdje van je kindje komt dieper en hierdoor krijg je soms al wat drukgevoel. Deze fase duurt vaak tussen 5 en 7 uur.
De totale duur van de ontsluiting vanaf regelmatige weeën duurt gemiddeld bij een eerste kindje 8 tot 24 uur en 2 tot 10 uur als je al eens eerder bent bevallen.

Pijn

Een ontsluitingswee is behoorlijk pijnlijk en deze pijn voel je in onderbuik, rug, bovenbenen of een combinatie hiervan. Een flinke ontsluitingswee kan tot 1 minuut of soms langer aanhouden. Meestal geldt, hoe sterker en langer de wee, hoe meer er gebeurt op het gebied van de ontsluiting. Lees meet over pijnstilling tijdens de bevalling

 

Wanneer bel je ons? Pijnstilling tijdens de bevalling Meer informatie over de bevalling

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Femke!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw