Spiraaltje plaatsen

Met of zonder hormoon?

Er zijn twee soorten spiralen:

Welk spiraal het meest geschikt is voor jou zal afhankelijk zijn van je persoonlijke wensen en je medische voorgeschiedenis. De verloskundige kan je uitgebreide informatie geven over beide soorten spiralen, zodat je een keuze kunt maken welke het beste bij jou past of lees hier alvast meer over beide soorten spiraaltjes. 

Wat moet je doen?

Wil je jouw spiraaltje laten plaatsen door de verloskundige? Neem dan contact met ons op voor telefonische voorlichting en het maken van een afspraak. Je kunt hiervoor bellen met 023 564 2848.

Wanneer?

Ben je net bevallen? Het spiraaltje kan zo’n 10 weken na de bevalling worden ingebracht. Geef je borstvoeding? Dan is het beter om te wachten tot minimaal 12 weken na de bevalling. Is je bevalling al wat langer geleden? Of heb je nog geen kinderen gekregen? Dan kan het spiraaltje het beste geplaatst worden tijdens de eerste dagen van een menstruatie.

Het plaatsen van het spiraaltje

Eerst wordt de positie van je baarmoeder bepaald met een inwendige echo. Daarna plaatst de verloskundige je spiraal. Ze gebruikt hierbij een speculum (spreider of eendenbek genaamd) die ze inbrengt in de vagina. Tot slot wordt met de inwendige echo gekeken of de spiraal op de juiste plaats zit. De afspraak duurt in zijn geheel ongeveer 20-25 minuten. Maar het inbrengen van het spiraal is op zich vrij kort en binnen enkele minuten klaar.

SOA test 

Sommige geslachtsziekten (SOA’s), zoals Chlamydia of Gonorroe, kan je bij je dragen zonder dat je daar klachten van ervaart. Door het inbrengen van een spiraal kan een onopgemerkte SOA naar je baarmoeder en je eileiders verplaatsen. Dit kan zeer nadelige gevolgen hebben voor je vruchtbaarheid. Is het mogelijk dat jij een geslachtsziekte bij je draagt? Doe dan voor het plaatsen eerst een SOA test!! Dit kan via je huisarts of bestel een test online via www.soacare.nl.

Zwangerschapstest 

Een spiraaltje mag niet geplaatst worden tijdens zwangerschap. Bestaat er een kans dat je zwanger bent? Doe dan zelf eerst een zwangerschapstest.

Doet het pijn?

Om het spiraaltje in te brengen wordt je baarmoeder met een tangetje iets gestrekt. Dit kan een vervelend, soms pijnlijk gevoel geven. Het is daarom aan te raden om 1 uur voorafgaand aan de plaatsing 1000 mgr. paracetamol in te nemen, of 400 mgr. ibuprofen. Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing wat buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in je onderbuik. Een paracetamol of ibuprofen kunnen je klachten verminderen.

Na de plaatsing

Na de plaatsing kan je nog enkele dagen wat bloedverlies hebben of wat buikpijn. In de eerste drie maanden na het plaatsen van een spiraal kan je tussentijds bloedverlies hebben. Dit is normaal. Heb je gekozen voor een hormoonspiraal? Dan kan je cyclus onregelmatig worden en je menstruaties lichter. Soms verdwijnt de menstruatie zelfs helemaal. Heb je gekozen voor een koperspiraal? Dan zullen je menstruaties vaak eerst wat heviger worden. Meestal wordt dit na enkele maanden weer normaal.

Wanneer veilig?

Met een koperspiraal ben je na de plaatsing direct beschermd tegen zwangerschap. Met een hormoonspiraal ben je pas na één week beschermd. Gebruik tot die tijd een aanvullende anticonceptiemethode.

Nacontrole

Veel vrouwen vinden het fijn om te weten of het spiraaltje nog op de goede plek zit. PUUR biedt daarom als extra service een gratis nacontrole aan. Je krijgt dan nog een keer een inwendige echo. Je kunt hiervoor een afspraak maken na je eerstvolgende menstruatie, of zes weken na de plaatsing. Bij een spiraalplaatsing door je huisarts of de gynaecoloog krijg je meestal geen echoscopische nacontrole.

Zelfcontrole

Na de nacontrole kun je zelf af en toe controleren of je spiraal nog goed zit. Je kunt de draadjes voelen met je vinger in de vagina. Soms zijn de draadjes om de baarmoedermond heen gekruld en is het moeilijker om ze te voelen. Als je een hard stukje voelt bij je baarmoedermond betekent het dat het spiraaltje niet goed meer op zijn plaats zit. Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Verwijderen

Het verwijderen van het spiraaltje is een eenvoudige handeling. Door met een tangetje aan de draadjes te trekken kan een arts of verloskundige nagenoeg pijnloos het spiraaltje verwijderen. Je kunt daarna gelijk weer vruchtbaar zijn.

Kosten

Het plaatsen van een spiraaltje wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Soms gaat het wel van je eigen risico af. Kijk hiervoor in je polisvoorwaarden. De kosten voor de aanschaf van het spiraaltje betaal je veelal zelf.

  • Plaatsen of verwijderen van een spiraal: € 73,35 (tarief 2023)
  • Mirena hormoonspiraal: € 147,47
  • Kyleena hormoonspiraal: € 147,47
  • T-Safe Koperspiraal: € 70,96
Het spiraaltje Andere vormen van anticonceptie

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Kirsten!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw