Wat doet de kraamverzorgende?

Onze kraamverzorgende verzorgt jou en je pasgeboren kindje na de bevalling met als voornaamste doelen een voorspoedig herstel van jou als moeder en integratie van je kindje in het gezin; zodat jij en je partner na de kraamtijd vol zelfvertrouwen voor jullie kindje kunnen zorgen. De kraamverzorgende:

  • zorgt voor jou en je baby
  • geeft jou en je partner voorlichting en advies over de verzorging van jullie kindje 
  • begeleidt en ondersteunt je bij het geven van (borst)voeding
  • houdt in de gaten of er specifieke problemen of risico’s zijn en neemt indien nodig contact op met je verloskundige of andere instanties
  • zorgt voor je gezin, kraamvisite en huishouding.

De kraamverzorgende vult deze taken in overleg met jou verder in en evalueert ook dagelijks met jou of alles naar wens verloopt.

Zorg voor jou en je baby

De kraamverzorgende is er in de eerste plaats voor jou en je baby. Je baby wordt regelmatig door haar gecontroleerd (waaronder temperatuur, drinkgedrag, gewicht) en goed verzorgd. Daarnaast helpt de kraamverzorgende jou met je lichamelijke verzorging, controleert ze dagelijks je gezondheid (o.a. baarmoederstand, temperatuur, evt. hechtingen), houdt ze in de gaten hoe je je voelt en zorgt ze ervoor dat je voldoende rust krijgt. Zo kun je optimaal herstellen en volop genieten van je kraamtijd en je baby.

De kraamverzorgende houdt alle controles bij in het Zorgplan. De informatie in het Zorgplan is ook bedoeld voor jouw eigen verloskundige die langskomt in de kraamtijd. Ook de verpleegkundige van het consultatiebureau gebruikt deze informatie nadat de zorg is overgedragen.

Voorlichting en advies

De kraamverzorgende helpt jou en je partner bij het verzorgen van je kindje. Zo ondersteunt ze jullie bijvoorbeeld als jullie de baby voor het eerst in bad doen en geeft ze informatie over veilig slapen. Ook geeft ze tips over hoe jullie eventuele broertjes en/of zusjes bij de nieuwe baby kunnen betrekken. In de loop van de kraamtijd adviseert ze jou en je partner over een geschikte dagindeling, zodat je goed bent voorbereid op de tijd na de kraamperiode. De kraamverzorgende beantwoordt graag al je vragen.

Begeleiding bij het geven van (borst-)voeding

PUUR Kraamzorg vindt borstvoeding de eerste keus wat betreft voeding voor een pasgeboren kindje. De kraamverzorgende begeleidt en ondersteunt je met als doel dat de borstvoeding succesvol verloopt. Ook als je ervoor kiest om flesvoeding te geven ondersteunt de kraamverzorgende je daarbij met haar professionele kennis en deskundigheid op dit gebied.

Zorg voor je gezin, kraamvisite en huishouden

In de kraamweek zorgt de kraamverzorgende ook voor je gezin en het huishouden. Zij doet, afhankelijk van het aantal afgesproken zorguren en vanzelfsprekend in overleg met jou, bepaalde taken in het dagelijkse huishouden. Uiteraard wordt het kraambezoek niet vergeten. En natuurlijk is er ook ruimte voor een beetje verwennerij!

Extra hulp in je kraamtijd

Het Landelijk Indicatie Protocol gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid van het kraamgezin. Dit betekent dat een aantal taken door het kraamgezin zelf geregeld moet worden. Zoals extra huishoudelijke taken en de verzorging van oudere kinderen (ouder dan 4 jaar) binnen het gezin. Meestal kunnen gezinnen terugvallen op mantelzorg: familieleden of vrienden die helpen in de kraamtijd. Het is raadzaam om deze mantelzorg vooraf te regelen.

borstvoeding kraamtijd aanmelden kraamzorg

Heb je vragen? Neem contact op met PUUR Kraamzorg

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met een deel van ons team kraamverzorgenden