Termijnecho

In het begin van de zwangerschap wordt er een echo gemaakt om de zwangerschapsduur en de uitgerekende datum te bepalen; de termijnecho. Deze echo wordt gedaan tussen de 10 en 13 weken.

De zwangerschapsduur vaststellen

Tot ongeveer 14 weken verloopt de ontwikkeling en groei van elke foetus nagenoeg gelijk. De echoscopiste kan bepalen hoe oud de foetus is, door het kindje in die periode met de echo op te meten. Zo kan de uitgerekende datum worden vastgesteld.

Kloppend hartje

Zie je bij de termijnecho een mooi kloppend hartje en een goed ontwikkelde foetus? Dan daalt de kans op een miskraam van 10% naar nog maar 1-3% (afhankelijk van de zwangerschapsduur). Een geruststellende gedachte!

Vaginale echo

Meestal wordt een termijnecho gewoon via de buik gedaan. Maar ben je minder dan 10 weken zwanger, of ligt de baarmoeder diep in buik, dan moet er met de vaginale/inwendige echo worden gekeken. Een inwendige echo is niet pijnlijk en niet schadelijk voor de zwangerschap. De echoprobe is een lang, 2 cm, dik staafje waar de echoscopiste een condoom omheen doet met wat gel als geleidingsmiddel. De probe wordt slechts een klein stukje in de vagina ingebracht. Zo kom je dichter bij de baarmoeder en geeft het een beter beeld. Het kindje is dan ook mooier te bekijken en ook mooier op een foto vast te leggen.

Volle of lege blaas?

Voor een echo via de buik is het handig als je blaas iets gevuld is. De volle blaas tilt de baarmoeder wat omhoog, waardoor het kindje beter te zien is. Bij de vaginale echo zit een volle blaas in de weg. We vragen je daarom vooraf even te gaan plassen.

Wat als er iets niet in orde is?

Natuurlijk ga je ervan uit dat alles oké is met je kindje en dat de echo een leuke ervaring is. Maar helaas kan het voorkomen dat op de echo wordt gezien dat er iets niet in orde is. Zoals bij een miskraam of (het vermoeden van) een afwijking bij de baby. Indien nodig zal de echoscopiste dan contact opnemen met de verloskundige voor het verder te volgen beleid. Wij realiseren dat dit (soms onnodige) ongerustheid voor jou met zich meebrengt. Mocht het zijn dat je niet wilt dat wij je op de hoogte stellen bij afwijkende bevindingen, meld dit dan bij het begin van de echo aan de echoscopiste.

Tricefy

Wanneer je voor het eerst voor een echo komt bij PUUR zullen we je vragen of je gebruik wil maken van de koppeling van de echobeelden met Tricefy. Met deze koppeling krijg je tijdens elke echo bij PUUR de echofoto's en video's digitaal naar je telefoon gestuurd! Deze beelden worden hiermee automatisch opgeslagen op je telefoon en zijn heel gemakkelijk te delen met anderen. De koppeling met Tricefy kost eenmalig 5 euro en kan bij de eerste echo worden betaald contant of per tikkie. 

Natuurlijk ontvang je ook een paar foto's afgedrukt mee, ook wanneer je geen gebruik maakt van de koppeling met Tricefy. 

Vroege echo 20 weken echo Geslachtsbepaling

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Michelle!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw