Vroege echo

Een vroege echo, ook wel vitaliteitsecho genoemd, wordt gemaakt voor de 10e week van de zwangerschap. De beste termijn voor een vroege echo is rond de 8 weken. Een vroege echo maken wij nooit voor de 7e week van de zwangerschap, tenzij dit op medische indicatie nodig is. Het doel van de echo is om te kijken of de zwangerschap vitaal is; of het hartje klopt, of de zwangerschap zich op de juiste plek heeft ingenesteld (niet buitenbaarmoederlijk) en of het 1 kindje (of misschien wel meer) is. Meestal is een vitaliteitsecho een inwendige echo via de vagina.

Medische indicatie

Bij veel vrouwen is het nodig om een vroege echo te laten maken. In dat geval wordt de echo ook vergoed door je zorgverzekering.

Redenen voor een vitaliteitsecho zijn:

  • Als je bloedverlies en/of buikpijn hebt
  • Als je al eens eerder een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gehad
  • Als je niet meer weet wanneer je laatste menstruatie was, of als je cyclus onregelmatig is
  • Als je ongepland zwanger bent geworden
  • Als je zwanger bent geworden met IUI, IVF of ICSI of als het lang duurde voordat je zwanger raakte
  • Als je zwanger bent geworden tijdens het gebruik van anticonceptie
  • Als je zwanger bent geworden terwijl je nog borstvoeding geeft
  • Als je heel veel last hebt van misselijkheid en of braken
  • Als de verloskundige vermoedt dat er misschien sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een tweeling

Zijn één of meerdere van bovenstaande redenen op jou van toepassing? Zeg dit dan tegen onze assistente tijdens je aanmelding of bespreek het met je verloskundige. We kunnen dan een vitaliteitsecho voor je inplannen.

Ook graag een echo?

Wil je graag een vroege echo, maar heb je geen medische indicatie? Geen probleem! PUUR biedt je de mogelijkheid om op eigen kosten een vitaliteitsecho te laten maken. 

Tricefy

Wanneer je voor het eerst voor een echo komt bij PUUR zullen we je vragen of je gebruik wil maken van de koppeling van de echobeelden met Tricefy. Met deze koppeling krijg je tijdens elke echo bij PUUR de echofoto's en video's digitaal naar je telefoon gestuurd! Deze beelden worden hiermee automatisch opgeslagen op je telefoon en zijn heel gemakkelijk te delen met anderen. De koppeling met Tricefy kost eenmalig 5 euro en kan bij de eerste echo worden betaald contant of per tikkie. 

Natuurlijk ontvang je ook een paar foto's afgedrukt mee, ook wanneer je geen gebruik maakt van de koppeling met Tricefy. 

Termijnecho pretecho 20 weken echo

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Michelle!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw