Meconiumhoudend vruchtwater

Meconium is de allereerste poep van een pasgeboren baby. Het is een taaie, plakkerige groenige substantie die bestaat uit allerlei afvalstoffen. Normaal poept een baby binnen 24 uur na de bevalling voor de eerste keer. Sommige baby's poepen al in het vruchtwater. Dit kan gebeuren omdat de darmen vol zitten en er dus niks aan de hand is, maar het kan ook een teken zijn dat je baby het benauwd heeft. Aangezien dan niet duidelijk is wat de oorzaak is, wordt er van het ergste uitgegaan en stuurt de verloskundige je naar het ziekenhuis, waar de hartslag van de baby continu bewaakt wordt. De gynaecoloog begeleidt de rest van de bevalling. Na de geboorte wordt je kindje nagekeken door de kinderarts. Als alles goed gaat mogen jullie na ongeveer 8 uur naar huis.

Als de bevalling heel snel gaat, kan het alsnog veiliger zijn zijn om thuis de geboorte af te wachten, dan alsnog naar het ziekenhuis te gaan. Wanneer dit het geval is, zal de verloskundige dit met je bespreken.
Zijn je vliezen gebroken en is het vruchtwater groen, bruin of twijfel je over de kleur? Probeer dan wat op te vangen en bel de verloskundige. Zij zal komen kijken naar het vruchtwater en indien nodig je doorsturen naar de gynaecoloog.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Femke!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw