Soorten anticonceptie
De eerste menstruatie kun je verwachten vanaf zes weken na de bevalling. Als je borstvoeding geeft kan het zijn dat je (veel) langer niet ongesteld wordt. Je vruchtbare periode ligt 2-3 weken vóór een menstruatie, wat dus betekent dat je al vanaf twee weken na de bevalling weer zwanger kunt worden! Wil je dit niet dan is het noodzakelijk om anticonceptie te gebruiken.
Combinatiepil
Dit is eigenlijk de “normale” pil. Deze bevat 2 soorten hormonen: oestrogeen en progesteron waardoor de eisprong wordt voorkomen. Na 3 weken slikken volgt er een stopweek waarin je ongesteld wordt. Wanneer je na de bevalling wacht op je eerste menstruatie en begint met het slikken van de pil op de eerste menstruatiedag, dan ben je na een week voldoende tegen zwangerschap beschermd. Twijfel je over het begin van de menstruatie of begin je zomaar ergens midden in je cyclus met slikken, dan is de hele eerste strip niet veilig en moet je ter extra bescherming een condoom gebruiken. Pas na de eerste stopweek, bij het begin van de tweede strip ben je voldoende beschermd.
Geef je borstvoeding dan is de combinatiepil niet aan te raden. Beide hormonen komen in kleine hoeveelheden via de moedermelk bij je baby. Daarbij kan door het oestrogeen ook de hoeveelheid van de voeding flink terug lopen.
Minipil
Geef je borstvoeding en wil je toch graag de pil slikken, kies dan voor de minipil (Cerazette). Cerazette bevat alleen progesteron. Om de kans op zwangerschap zo laag mogelijk te houden dient een minipil elke dag rond hetzelfde tijdstip te worden ingenomen. Ook is er geen stopweek, en komt de menstruatie daardoor soms onregelmatiger. Bij juist gebruik is Cerazette net zo betrouwbaar als een combinatiepil.
Koperspiraal
Een koperspiraal wordt in de baarmoeder geplaatst. Koper verlamt de zaadcellen en maakt ze inactief. Zo wordt bevruchting van een eicel voorkomen. Een koperspiraal is ideaal voor vrouwen die een voorkeur hebben voor hormoonvrije anticonceptie. De natuurlijke cyclus blijft behouden en je kunt zorgeloos vrijen. Wel kunnen de menstruaties wat heviger worden. Bij de meeste vrouwen is het menstruatiepatroon een aantal maanden na het plaatsen van een koperspiraal weer normaal.
Een koperspiraal is veilig te gebruiken tijdens de borstvoedingsperiode. Een koperspiraal is minder geschikt voor vrouwen die bij de natuurlijke cyclus last hebben van veel krampen of veel bloedverlies.
Een spiraaltje kun je laten plaatsen door onze verloskundige op het spiralenspreekuur. Je kunt kiezen voor het koperspiraal T-Safe (10 jaar bescherming) of het koperspiraal Ballerine (5 jaar bescherming).
Hormoonspiraal
Een hormoonspiraal wordt in de baarmoeder ingebracht waar het dagelijks een klein beetje levonorgestrel hormoon afgeeft om zwangerschap te voorkomen. Dit zorgt voor een dikker en taaier slijm in de baarmoederhals. Zaadcellen kunnen hierdoor moeilijker de baarmoeder in komen. Ook wordt de opbouw van het baarmoederslijmvlies geremd. Dit heeft als effect dat je menstruatie lichter wordt. De bloedingen worden korter, minder hevig, of stoppen soms helemaal.
Een hormoonspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Het hormoon komt slechts in zeer lage hoeveelheden in het bloed, waardoor je het prima kunt gebruiken tijdens borstvoeding.
Een spiraaltje kun je laten plaatsen door onze verloskundige op het spiralenspreekuur. Je kunt kiezen voor het hormoonspiraal Mirena of het hormoonspiraal Kyleena. Deze geven beiden 5 jaar bescherming.
Condoom
Het condoom is een veel gebruikt anticonceptiemiddel. Het is wel iets minder betrouwbaar dan de pil of een spiraaltje. Het best is dan ook om condooms te gebruiken met een zaaddodend glijmiddel. Zijn andere anticonceptiemethodes voor jou niet geschikt of niet wenselijk, dan is het condoom een goed alternatief. Het heeft geen enkele invloed op jouw natuurlijke cyclus of op de borstvoeding.
Prikpil
Bij de prikpil hoef je niets te slikken, maar krijg je iedere 3 maanden een injectie met progesteron. Het voordeel is dat je dan niet iedere dag hoeft op te letten dat je de pil niet vergeet. Nadeel is dat de menstruatie, zeker in de eerste maanden, erg onregelmatig wordt. Na het stoppen met de prikpil kan het soms nog een half jaar duren voor je eigen cyclus weer op gang komt. Wil je dus snel weer zwanger worden dan is de prikpil geen handige keuze.
Anticonceptiering (NuvaRing)
Dit is een flexibele kunststof ring die je één keer per maand in je vagina moet inbrengen. De ring bevat dezelfde hormonen als de combinatiepil en deze worden via de vaginawand in het bloed opgenomen om zo de eisprong te remmen. Na 3 weken haal je de ring er weer uit en wordt je ongesteld. Geef je borstvoeding, dan wordt om dezelfde redenen als de combintatiepil, de anticonceptiering niet aangeraden.
De anticonceptiepleister (Evra)
Deze plak je op de huid en bevat dezelfde hormonen als de pil. Net als bij de pil gebruik je de anticonceptiepleister 3 weken gevolgd door een stopweek waarin je ongesteld wordt. Een Evra pleister werkt 1 week, wat betekent dat per cyclus drie keer een pleister moet worden geplakt op dezelfde dag van de week als de dag waarop je bent begonnen. Evra is niet geschikt voor gebruik tijdens de borstvoedingsperiode.
Het anticonceptiestaafje (Implanon NXT)
Het anticonceptiestaafje, genaamd Implanon NXT, biedt 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. Het staafje wordt door een arts ingebracht in je bovenarm en is zo ontworpen dat deze continu een lage hormoondosis afgeeft aan je lichaam. Hierdoor kan je menstruatie onregelmatig worden, wegblijven of zeer lang duren. Andere bijwerkingen zijn hoofdpijn en pijnlijke of gespannen borsten. Meestal gaat dit binnen 3 maanden over. Implanon is veilig te gebruiken tijdens de borstvoedingsperiode.
Sterilisatie
Is jullie gezin compleet, of wil je absoluut geen kinderen meer, dan is sterilisatie een definitieve vorm van anticonceptie. Er dient een keuze te worden gemaakt wie van beide zich laat steriliseren: de man of de vrouw.
De wijze waarop sterilisatie wordt gedaan is erg verschillen. Bij de man worden onder plaatselijke verdoving de beide zaadleiders onderbroken en afgebonden. Bij de vrouw worden tijdens een kijkoperatie de eileiders geblokkeerd met een ringetje of een klemmetje.
Beide vormen van sterilisatie hebben geen invloed op de menstruatiecyclus, de zin in sex, of het vermogen tot orgasme. Wie een sterilisatie wenst, zal via de huisarts worden verwezen naar een gynaecoloog of uroloog.
Overige niet-hormonale anticonceptiemethodes
Hieronder vallen het pessarium, periodieke onthouding, coïtus interruptus. Deze methodes zijn veel minder betrouwbaar.
Meer informatie
Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Kirsten!
- Praktijk: 023-5642848
- info@puurgeboortecentrum.nl
Of bekijk onze andere contactgegevens
Maak kennis met alle verloskundigen:
Waarom PUUR?
Je vindt bij ons alles wat belangrijk is in één centrum bij elkaar!