Gebroken vliezen

In ongeveer tien procent begint de bevalling met het breken van de vliezen. In de meeste gevallen zullen de weeën binnen 24 uur op gang komen.

Vruchtwater

Probeer wat van het vruchtwater op te vangen. In een glas of bakje kun je goed de kleur van het vruchtwater zien. Helder vruchtwater kan er verschillend uitzien. Meestal is het doorzichtig als water met witte vlokjes, soms kan het wit of roze zijn door een klein beetje bloed. Als je vliezen eenmaal zijn gebroken, blijft er telkens wat vruchtwater lopen. Het wordt steeds opnieuw aangemaakt, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je kindje zonder komt te zitten.Is het vruchtwater groen of bruin, dan moet je meteen contact opnemen met de verloskundige zie meconiumhoudend vruchtwater. Ook wanneer je baby de laatste controle nog niet was ingedaald, bel dan meteen de verloskundige.

Als je vruchtwater helder is, de baby is ingedaald en het is nacht hoef je de verloskundige niet direct te bellen. Verschoon je bed en probeer nog wat te slapen. Bel de verloskundige in de ochtend op. Overdag mag je altijd meteen bellen. De verloskundige komt bij je langs om de kleur van het vruchtwater te bekijken. Daarnaast luistert ze naar de hartslag van de baby en voelt ze of de baby goed is ingedaald. Ook zal ze uitleggen wat er gaat gebeuren en wanneer je haar weer moet bellen.

Temperatuur

Als je vliezen gebroken zijn is er een open verbinding tussen de buitenwereld en de baby. Hierdoor is er een verhoogde kans dat moeder en kind een infectie oplopen. Om die reden is het belangrijk om regelmatig je temperatuur op te meten. Bij een temperatuur van 37,8 of hoger moet je contact opnemen met de verloskundige. Om de kans op een infectie zo klein mogelijk te houden, zijn er een paar hygiënemaatregelen. Verschoon regelmatig je maandverband en gebruik geen tampons. Daarnaast mag je niet in bad gaan of gemeenschap hebben. Je mag wel onder de douche als je dit wilt.

Weeën

Als je vliezen zijn gebroken is het wachten op weeën. Weeën komen meestal wanneer je ontspannen bent. Ga dus iets doen waarvan jij rustig wordt. Bijvoorbeeld op de bank een boek lezen of een stukje wandelen in het bos. Probeer nog afleiding te zoeken of nog even te slapen. Als je bevalling eenmaal gaat doorzetten heb je je energie hard nodig! Eventueel kun je met behulp van acupunctuur de weeën opwekken.

Als de weeën niet spontaan op gang komen binnen 24 uur, zal de verloskundige je doorverwijzen naar de gynaecoloog. De gynaecoloog zal controleren of met jou en de baby alles goed gaat. Als dit zo is zal hij ook nog afwachten of de bevalling spontaan op gang komt. Is je bevalling na 72 uur nog niet begonnen zal deze worden ingeleid.

het verloop van de bevalling inleiding meconiumhoudende vruchtwater

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Femke!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw