Het spiraaltje

Er zijn twee soorten spiralen, namelijk de hormoonspiraal en de koperspiraal.

De hormoonspiraal 

Het hormoonspiraal geeft plaatselijk in je baarmoeder hormonen af. Door de spiraal wordt het slijm in het baarmoederhalskanaal 'taaier', waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levenorgestrel kunnen zaadcellen niet normaal bewegen en functioneren in de baarmoeder. Dit verkleint de kans op bevruchting. Daarnaast wordt bij sommige vrouwen de eisprong onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er ook geen bevruchting plaatsvinden. Verder wordt het baarmoederslijmvlies (de 'binnenbekleding' van de baarmoeder) niet of nauwelijks opgebouwd. Mocht er toch een bevruchting hebben plaatsgevonden, dan kan deze zich alsnog niet innestelen. Aangezien het baarmoederslijmvlies minder of niet meer wordt opgebouwd, wordt de menstruatie vaak lichter en minder pijnlijk. Het kan tot een half jaar duren voordat je dit effect merkt. In de eerste maanden na het plaatsen kan je tussentijds bloedverlies hebben. In het begin kan dit langdurig zijn, waardoor het lijkt als je menstruatie enkele weken aanhoudt. Na drie tot zes maanden neemt dit af tot enkele dagen bloedverlies per maand. Met een hormoonspiraal kan je zelf geen invloed uitoefenen op de timing van je menstruatie, omdat je deze niet kan overslaan, verschuiven of uitstellen. De hormoonspiraal kan veilig worden gebruikt terwijl je borstvoeding geeft.

Er zijn twee soorten hormoonspiralen:

Mirena

De Mirena spiraal zorgt ervoor dat er ongeveer 20 maal minder hormonen in je bloed terecht komen dan bij de anticonceptiepil. Door de plaatselijke werking zijn er maar weinig bijwerkingen. Veranderingen in het lichaamsgewicht, hoofdpijnklachten, misselijkheid, gespannen borsten en stemmingsveranderingen kunnen voorkomen, maar ze verminderen of verdwijnen meestal na verloop van tijd. Een jaar na het plaatsen is ongeveer 75% van de vrouwen nog maar licht ongesteld gedurende twee dagen per maand, terwijl 20% helemaal geen bloedverlies meer heeft.
Voor meer informatie, lees de brochure Mirena

Kyleena

Deze bevat ongeveer de helft minder hormonen dan de Mirena spiraal, maar als je kijkt naar de hoeveelheid hormonen die er dagelijks in de baarmoeder wordt afgegeven, dan is dat maar 15-20% minder. Desondanks lijken de hormonale bijwerkingen en de betrouwbaarheid (rond de 99.8%) van beide spiralen nagenoeg gelijk. Het is mogelijk dat door de kleinere hoeveelheid hormonen het effect van het verminderen van de menstruatie iets kleiner is. Wanneer je van jezelf een lichte of normale menstruatie hebt, dan zullen de effecten waarschijnlijk gelijk zijn. Qua grootte is de Kyleena net iets kleiner en heeft het een smallere inbrenghuls. Vooral voor vrouwen die (nog) geen kinderen hebben gekregen kan dat een voordeel zijn. Voor meer informatie, lees de brochure Kyleena

De koperspiraal

Koper verlamt de zaadcellen en maakt deze inactief. Zo wordt de bevruchting van een eicel voorkomen. Aangezien het koperspiraaltje een methode is zonder hormonen, behoud je jouw natuurlijke menstuatiepatroon. Een koperspiraal is minder geschikt voor vrouwen die bij de natuurlijke cyclus last hebben van krampen of ruimer bloedverlies, aangezien de eerste paar menstruaties wat heviger kunnen zijn dan normaal. Het bloedverlies kan iets eerder komen dan gebruikelijk, je kunt heviger bloeden, de menstruatie kan pijnlijker zijn of het kan wat langer duren. Na een aantal maanden is het menstruatiepatroon bij de meeste vrouwen weer normaal. De koperpsiraal kan veilig worden gebruikt terwijl je borstvoeding geeft.

Er zijn twee soorten koperspiralen:

T-Safe

Het is het meest gebruikte koperspiraal in Nederland en biedt 10 jaar bescherming tegen zwangerschap. De T-safe koperspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie zonder hormonen. De bijwerkingen zijn minimaal en de kans op een zwangerschap is vrijwel nihil (betrouwbaarheid: >99%).
De T-Safe heeft een T-vorm en is gemaakt uit kunststof (polyethyleen) en koper. Er zitten twee nylon draadjes aan het spiraal, die nodig zijn om het spiraaltje later weer te kunnen verwijderen. Zowel het spiraaltje als de draadjes zijn niet te voelen tijdens het vrijen.
Voor meer informatie, lees de brochure T-safe

Ballerine

Dit is een koperspiraaltje die sinds begin 2019 beschikbaar is en 5 jaar lang werkzaam is. De betrouwbaarheid is 99%. Het bestaat uit een aantal koperen balletjes, geregen aan een flexibel frame met 'memory shape'. Zodra het frame tijdens het inbrengen uit de inbrenghuls komt, krult het zich in de baarmoeder op tot een bolle vorm. Door deze vorm vindt de ballerine constant haar ideale positie in de baarmoeder. Hierdoor hebben vrouwen mogelijk minder last van krampen. Omdat de inbrenghuls van de Ballerine zeer dun is, kan het makkelijk geplaatst worden en dit maakt de Ballerine zeer geschikt voor vrouwen die (nog) geen kinderen hebben gekregen.
Voor meer informatie, lees de brochure Ballerine

De kosten van een spiraal

Het plaatsen van een spiraaltje wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed, maar gaat soms van je eigen risico af. Kijk hiervoor in je polisvoorwaarden. De kosten voor de aanschaf van het spiraaltje betaal je veelal zelf, soms wordt deze door een aanvullende verzekering vergoed.

  • Plaatsen of verwijderen van een spiraal: € 73,35 (tarief 2023)
  • Mirena: € 147,47
  • Kyleena: € 147,47
  • T-Safe Koperspiraal: € 70,96

Wanneer kan een spiraal worden geplaatst?

Indien je net bent bevallen kan een spiraal 10 weken na de bevalling worden geplaatst. Als je borstvoeding geeft is het beter om te wachten tot minimaal 12 weken na de bevalling. Als je nog geen kinderen hebt of de bevalling al wat langer geleden is, dan kan het spiraaltje het best geplaatst worden tijdens de eerste dagen van een menstruatie.

Het spiraaltje kan worden ingebracht door de verloskundige tijdens het spiralenspreekuur bij PUUR. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak en voor telefonische voorlichting.
De assistente zal het spiraal voor je bestellen bij onze online apotheek. Je ontvangt daarna een betalingslink per e-mail en per SMS. Nadat jij het spiraal betaald hebt, zorgt de apotheek dat het tijdig naar je toegestuurd wordt. Neem het spiraaltje dan mee naar je geplande afspraak. 

Meer informatie

Spiraaltje plaatsen Andere vormen van anticonceptie

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Kirsten!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw