Poliklinische bevalling

Ben je tijdens de zwangerschap onder controle van een verloskundige? Dan kies je meestal zelf waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Belangrijk bij deze keuze is dat je bevalt op de plek, waar jij je het prettigst voelt. Een deel van de vrouwen vinden het prettig om in een ziekenhuis te bevallen, op een plek waar specialistische zorg dichterbij is.

Welk ziekenhuis? 

Kies je er voor om zonder medische reden in een ziekenhuis te bevallen, dan begeleidt de verloskundige van PUUR jouw bevalling in het ziekenhuis. Binnen onze regio vallen 3 ziekenhuizen waaruit jij kan kiezen:

Voor een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie wordt een eigen bijdrage gerekend. Deze eigen bijdrage wordt soms door een aanvullende verzekering vergoed, bekijk hiervoor je polisvoorwaarden van je zorgverzekering.

Waarom een ziekenhuisbevalling?

Een poliklinische bevalling in het ziekenhuis kan de voorkeur hebben boven de voordelen van een thuisbevalling, bijvoorbeeld als je je daar prettiger bij voelt of als er thuis omstandigheden zijn waardoor thuis bevallen niet ideaal is. Het is belangrijk dat je bevalt op de plek, waar jij je het prettigst voelt. Voor sommige vrouwen is dat het ziekenhuis. Op die manier kan je je het beste ontspannen en je overgeven aan de weeën.

Een voordeel is dat als er tijdens de bevalling ingegrepen moet worden, je niet meer vervoerd hoeft te worden naar het ziekenhuis, maar je daar al bent. Bij complicaties kan dit tijdswinst betekenen. Soms wordt er echter sneller (onnodig) medisch ingegrepen.

Sommige vrouwen hebben een medische indicatie voor een ziekenhuisbevalling. Er bestaat dan een iets verhoogd risico op complicaties. De gynaecoloog neemt dan de zorg van ons over en je bevalt in het ziekenhuis.

Wanneer ga je naar het ziekenhuis?

Ook een poliklinische bevalling start altijd thuis. Voordat je naar het ziekenhuis gaat, komt de verloskundige eerst thuis bij je kijken hoe de bevalling vordert. Afhankelijk van het aantal centimeters ontsluiting, de weeënkracht, en het te verwachten verloop, wordt besloten wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan. Een groot gedeelte van de bevalling verloopt dus thuis. Bij je eerste bevalling, ga je vaak vaak bij 6 centimeter ontsluiting naar het ziekenhuis, bij een volgende bevalling bij 4-5 centimeter.

Keuze

In onze praktijk is het niet verplicht om van tevoren aan te geven waar je wilt bevallen. Beslis tijdens je weeën waar jij je het prettigst voelt; thuis of in het ziekenhuis. Het is verstandig, ondanks je voorkeur, voorbereid te zijn op beide opties. Soms gaat een bevalling sneller dan gedacht, dan is het handig als ook alles klaarstaat voor een thuisbevalling. Zorg er ook voor dat een vluchtkoffer klaar staat, mochten we onverwacht naar het ziekenhuis moeten.

Meer weten over wat je kan doen ter voorbereiding op de bevalling? Kijk dan ons filmpje op ons Youtube kanaal.

Thuisbevalling Wanneer bel je ons? Pijnstilling tijdens de bevalling

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Elvira!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw