Indalen

Indalen is het moment waarop de baby met het 'voorliggend deel' (meestal het hoofdje, maar soms ook de stuit) in je bekken zakt. De meeste baby's dalen vanaf de 30e week van de zwangerschap in. Veel aanstaande moeders zijn bang dat dit te vroeg is, omdat zij denken dat de baby dan ook eerder geboren wordt. Dit is echter niet het geval! Het moment van indalen zegt niets over het tijdstip van de geboorte.

Voor- & nadelen

Het indalen van je kind heeft voordelen:

  • De baby kan nog moeilijk helemaal omkeren. Ligt het dus al mooi met het hoofdje in je bekken, dan is de kans op stuitligging erg klein. De baby kan nog wel 'om de as draaien' en dus op zijn/haar andere zijtje gaan liggen.
  • Wanneer de vliezen breken, wordt het bekken goed door het hoofd afgesloten en is het niet mogelijk dat de navelstreng uitzakt.
  • Hoe dieper je kind is ingedaald, hoe korter de weg die hij nog moet afleggen tijdens het persen

Er zijn ook nadelen:

  • Je kunt van het indalen last hebben door stekende pijn in je vagina, pijn in je liezen en een kramperig gevoel in je onderbuik (indallingsweeën) .
  • Lopen gaat na het indalen soms wat lastiger. Je hebt het gevoel te 'waggelen'.
  • Als je niet je eerste kind krijgt heb je soms het gevoel dat het hoofdje van je kind 'tussen je knieen hangt', ofwel heel diep zit. Dit heeft niet zozeer te maken met de indaling, alswel met het verslappen van de bekkenbodemspieren. Voordeel hiervan is, dat het persen bij een tweede of volgende bevalling ook gemiddeld maar 10 minuten duurt!

Zelf voel je meestal niet of je kindje is ingedaald. Vraag het ons bij de controle en wij zullen ernaar voelen en het je vertellen.

Indalingsweeën

Indalingsweeën kunnen soms al rond de 30 weken voorkomen, maar vaker zie je ze pas vanaf 34/35 weken. De baby is dan bezig met de indaling in je bekken en dat gaat meestal gepaard met extra harde buiken of een menstruatiegevoel in je onderbuik.

Soms geeft dat het idee dat de bevalling op gang komt. Je merkt dat het nog niet begonnen is, doordat de indalingsweeën niet sterker worden, maar weer ophouden. Warmte (douche, bad, kruik) geeft vaak verlichting, dit werkt vaak ontspannend.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw