Inleiding

Bij een inleiding wordt de bevalling kunstmatig opgewekt. Dit vindt plaats in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog. Als je twee weken na de uitgerekende datum niet bevallen bent, spreken van ‘over tijd’ zijn. Je bent dan 42 weken zwanger. Je kunt dan terecht voor een inleiding, of voor die tijd kan de gynaecoloog een inleiding adviseren wanneer verwacht wordt dat de situatie van je baby buiten de baarmoeder gunstiger is dan daarbinnen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij langdurig gebroken vliezen, groeivertraging van de baby, pre-eclampsie of zwangerschapsdiabetes.

Oxytocine

Een bevalling kan worden opgewekt wanneer de baarmoedermond een beetje open en verweekt is (= rijpe baarmoedermond). Dit komt vaak voor aan het eind van de zwangerschap. Door middel van een inwendig onderzoek zal de gynaecoloog beoordelen of je inleidbaar bent. Afhankelijk van de ‘rijpheid’ van je baarmoedermond kunnen meteen de vliezen worden gebroken of wordt eerst met een ballonnetje de baarmoedermond iets opgerekt en daarmee rijp gemaakt om de vliezen te breken. Hierna is het wachten op spontane weeën, maar vaak heeft je baarmoeder wat hormonen (oxytocine) nodig die via een infuus gegeven worden.

De bevalling

Het het starten van de inleiding is het verloop in principe hetzelfde als bij een spontane bevalling. De meeste inleidingen verlopen zonder complicaties en de risico's van een ingeleide bevalling zijn meestal niet groter dan die van een normale bevalling. Wel bestaat er een iets grotere kans op een langdurige bevalling. Soms wordt geen volledige ontsluiting bereikt en is een keizersnede noodzakelijk.

Bij een natuurlijke bevalling is er vaak een geleidelijke opbouw van de weeën in frequentie en in kracht. Bij een ingeleide bevalling worden de weeën kunstmatig opgewekt en kunnen ze daardoor als pijnlijker en heftiger worden ervaren. Soms komen er door het hormooninfuus te veel weeën te snel achter elkaar (hyperstimulatie of weeënstorm). Als dit lang duurt kan zuurstofgebrek bij de baby optreden.

Meer informatie

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Femke!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw