Hoge bloeddruk

Van alle vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, krijgt zo’n tien tot 15 procent een te hoge bloeddruk (hypertensie). Elke keer dat je bij je verloskundige op het Geboortecentrum voor controle komt, zal ze jouw bloeddruk meten. Is de bovendruk hoger dan 140 en/of de onderdruk hoger dan 90, dan spreek je van hypertensie. Had je voorafgaand aan de zwangerschap al hypertensie of is je bloeddruk bij de eerste controle te hoog, wordt je zwangerschap begeleid door de gynaecoloog.

Oorzaak

Het is (nog) niet helemaal duidelijk waardoor zwangerschapshypertensie ontstaat, maar het heeft in ieder geval te maken met de ontwikkeling van de placenta en de zwangerschapshormonen.
Het kan gevaarlijk zijn voor jou en je kind. Bij hypertensie vernauwen je bloedvaten waardoor er minder bloed naar de baby kan stromen. Hierdoor krijgt de baby minder zuurstof en voedingsstoffen. Dit kan ervoor zorgen dat de baby niet meer goed groeit, dit heet een groeivertraging.

Een complicatie van hypertensie is pre-eclampsie, ofwel zwangerschapsvergiftiging. Hierbij werken je nieren en lever minder goed en kan er een stollingsstoornis optreden. Het HELPP-syndroom is een ernstige variant van pre-eclampsie waarbij er sprake is van orgaanbeschadiging.

Bij een lichte vorm van zwangerschapshypertensie heb je vaak geen klachten. Bij ernstigere vormen kun je last hebben van:

  • Hoofdpijn
  • Sterretjes zien
  • Gevoel van strakke band om je hoofd of bovenbuik
  • Pijn in bovenbuik of tussen de schouderbladen
  • Plotseling vocht vasthouden in je hele lichaam

Herken je een of een combinatie van deze klachten? Neem dan contact op met je verloskundige.

Je verloskundige zal de bloeddruk meten en je urine controleren op eiwitten. Zitten er eiwitten in de urine, dan kan dat een teken zijn dat je nieren niet meer goed werken. Vaak meet de verloskundige de bloeddruk korte tijd erna opnieuw, omdat deze dan soms toch normaal is.

Indien er sprake is van hypertensie, je klachten hebt en/of er eiwitten in je urine zitten, wordt je extra gecontroleerd in het ziekenhuis. Daar wordt een hartfilmpje (CTG) van de baby gemaakt om de conditie van de baby te bepalen. Je bloed wordt onderzocht op eventuele afwijkende bloedwaarden die kunnen wijzen op orgaanbeschadiging of stollingsstoornissen. Als alle uitslagen goed zijn, krijg je een vervolgafspraak voor enkele dagen later. Als er een afwijkende uitslag is, zal je worden opgenomen in het ziekenhuis zodat ze jou en je baby goed in de gaten kunnen houden. Afhankelijk van de ernst van de hypertensie krijg je medicijnen voorgeschreven. Bij ernstige complicaties kan de gynaecoloog besluiten om de bevalling vroegtijdig op te wekken. Deze beslissing wordt vooral gemaakt wanneer het voor je baby te gevaarlijk is om nog langer in je baarmoeder te blijven door te weinig zuurstof en voedingsstoffen.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw