Zika virus

In 2015 en 2016 was er een grote uitbraak van Zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika. Ook Kaapverdië en een aantal Caribische eilanden meldden Zikavirus-infecties. Het virus wordt overgedragen via een besmette mug.

Symptomen

Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken, maar de ziekte verloopt meestal vrij mild. Er is geen behandeling mogelijk. De symptomen gaan vanzelf over. Bij kinderen komen aangeboren neurologische afwijkingen zoals microcefalie (afwijking van het eentrale zenuwstelsel waarbij de schedelomvang te klein is) voor. Ook kan na een infectie het syndroom van Guillain-Barré (een spierziekte) ontstaan.

Risico's tijdens de zwangerschap

Het virus kan via de placenta worden overgedragen van moeder naar kind. Bij ongeboren kinderen komen aangeboren neurologische afwijkingen zoals microcefalie (afwijking van het eentrale zenuwstelsel waarbij de schedelomvang te klein is) voor. Ook kan na een zika infectie het syndroom van Guillain-Barré (een spierziekte) ontstaan.

Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. De kans op besmetting met het zika virus is klein, maar als je besmet raakt kunnen de gevolgen voor de baby ernstig zijn. Uit onderzoek blijkt dat 6% van deze baby’s aangeboren afwijkingen kreeg, zoals microcefalie.

Reizen naar Zika gebieden

Het RIVM adviseert om voor de reis naar een reizigersadvies- en vaccinatiebureau voor een persoonlijk advies. Bespreek de afweging om wel of niet op reis te gaan met de reizigersadviseur. Het gaat dan niet alleen over het zikavirus, maar ook over andere (sub)tropische infecties zoals malaria en knokkelkoorts.

Meer informatie

 

Infectieziekten Bloedonderzoek tijdens de zwangerschap Reizen

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw