Voeding

Als je zwanger bent is het niet nodig om 'voor twee te eten'. Door te eten volgens de schijf van vijf eet je gezond en gevarieerd. Het voedingscentrum heeft onderstaand schema samengesteld met daarin welke voeding je gemiddeld per dag nodig hebt tijdens de zwangerschap. Het is erg gezond om tijdens je zwangerschap twee keer per week vette vis te eten.

  • Brood: 6-7 sneetjes (210-245 gram)
  • Aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten: 4-5 stuks of 4-5 opscheplepels (200-250 gram)
  • Groente: 4 opscheplepels (200 gram)
  • Fruit: 2 stuks (200 gram)
  • Zuivel: 450 ml melkproducten en 30 gram (1 1/2 plak) kaas
  • Vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers: 100-125 gram (gaar gewicht)
  • Halvarine, margarine, bak- en braadproducten: 30-35 gram (5 gram per sneetje brood
  • Dranken: 1,5-2 liter (inclusief melk)

Multivitamines

Bij een gezond voedingspatroon is het niet noodzakelijk om extra vitamines te slikken. Zwangeren die toch extra vitamines en mineralen willen gebruiken, wordt aangeraden een multi-preparaat speciaal voor zwangeren te kiezen en hiervan de aanbevolen dosis te gebruiken. Deze levert de goede hoeveelheid foliumzuur en is veilig.

Rauw vlees

Eet in de zwangerschap geen rauw vlees of producten die van rauw vlees gemaakt zijn. Bijvoorbeeld rode biefstuk, filet american, ossenworst en rosbief. In rauw vlees kan toxoplasmose voorkomen.

Kaas van rauwe melk

Kaas gemaakt van rauwe melk en rauwe melk kun je beter niet nemen in de zwangerschap. Hier kan listeria in voorkomen. Het gaat dan om zachte kaasjes waarbij op de verpakking staat 'au lait cru'.

Vitamine A

Teveel vitamine A in de zwangerschap is schadelijk voor de baby. Neem daarom niet meer dan een boterham per dag met vleeswaren die lever bevatten zoals leverworst, leverpastei, paté, Hausmacher, Berliner en leverkaas en eet geen lever. Als je multivitamines slikt neem dan ook een preparaat speciaal voor zwangere vrouwen, hierin zit een lagere dosis vitamine A.

Voedingdsdeskundige

Als je in de zwangerschap advies wil hebben over gezonde voeding, kan je altijd een afspraak bij onze diëtiste, zij doet regelmatig spreekuur bij PUUR.

 

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw