Vitamine

Volgens de Gezondheidsraad geldt dat voor het merendeel van de bevolking een gevarieerde voeding voldoende is om gezond te blijven. Alleen specifieke risicogroepen zouden extra vitamine D, K, B12 of foliumzuur moeten slikken.

Zoals:

  • extra foliumzuur voor vrouwen rond de conceptie;
  • extra vitamine D voor jonge kinderen, mensen die onvoldoende buitenkomen of een donkere huidskleur hebben, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, vrouwen die een sluier dragen, vrouwen vanaf 50 jaar, en mannen vanaf 70 jaar
  • extra vitamine K voor pasgeborenen
  • extra vitamine B12 voor veganisten.

Wetenschappelijke medewerkers van de KNOV (= beroepsgroep van de verloskundigen) hebben recent kanttekeningen geplaatst bij de adviezen die door de Gezondheidsraad worden gegeven over het gebruik van extra vitamine D in de zwangerschap. Voor het nut van routinematig toedienen van vitamine D aan alle zwangere vrouwen ontbreekt wetenschappelijk bewijs. Daarom zouden alleen vrouwen met een donkere huidskleur of die een sluier dragen extra vitamine D moeten slikken. Het Nederlands Huisartsen Genootschap en de gynaecologenvereniging NVOG zijn het eens met de visie van de KNOV.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw