Tweeling

De meeste tweelingen zijn twee-eiig. In dat geval zijn er bij de eisprong 2 eitjes vrij gekomen en allebei bevrucht. Maar een tweelingzwangerschap kan ook ontstaan doordat één bevruchte eicel zichzelf splits en er twee embryo's gaan groeien. Dan spreekt men van een eeneiige tweeling. De medische naam voor een tweeling is gemelli.

De eerste echo

De verrassing is vaak groot als ouders er bij de eerste echo achter komen dat ze twee kindjes kunnen gaan verwachten. Dit is ook het moment waarop de echoscopiste zal proberen te bepalen of de baby's een- of twee-eiig zijn. Afhankelijk van het tussenschot in de vruchtzak waarin de embryo’s zitten, kan men zien of de baby's ieder een eigen vruchtzak (amnion) en/of een eigen placenta (chorion) hebben.

Bij de gynaecoloog

Bij een tweeling heb je een medische indicatie indicatie voor de zorg tijdens de zwangerschap en de bevalling in het ziekenhuis. Deze zorg zal gegeven worden door de gynaecoloog. Ook worden er meer echo's gemaakt om te zien of de kinderen goed groeien. De kans op complicaties zoals groeiachterstand of vroeggeboorte is ook iets groter dan bij een eenlingzwangerschap.

Meer informatie

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw