Strippen

Strippen is een manier om de bevalling iets eerder te laten plaatsvinden. Vanaf 41 weken zwangerschap zal de verloskundige je aanbieden om te strippen. Het is namelijk bewezen dat strippen in de 41e week de kans verkleint dat je 42 weken zwanger wordt. Gemiddeld beval je door het strippen 1 dag eerder dan anders. Dit kan net het verschil maken tussen een bevalling met je verloskundige of met de gyneacoloog. Vanaf 42 weken moet je namelijk altijd bij de gynaecoloog bevallen, dit noemen we serotiniteit.

Wat houdt het in?

Bij een strippoging wordt een inwendig onderzoek verricht. De verloskundige voelt dan met 2 vingers in de vagina of de baarmoedermond al wat open staat. Dit is in de 41e week meestal het geval, maar niet altijd. Als de baarmoedermond nog dicht is, valt er niet te strippen.

Wanneer de baarmoedermond open is, komt de verloskundige met haar vingers bij het hoofdje van je baby. Ze voelt nu de vliezen. Hierna draait ze met haar vingers een aantal rondjes over het hoofdje van de baby waarbij ze de vliezen loswoelt van de rand van de baarmoeder. Hierbij komen hormonen vrij die het zetje kunnen geven de bevalling te laten starten.

Doet het pijn?

Of het strippen pijnlijk is, hangt af van een aantal factoren. Is de baarmoedermond nog ver naar achter gelegen of al wat naar voren gekomen? Is de baarmoedermond goed toegankelijk of maar net aan? Elke vrouw heeft ook een andere gevoeligheid van de vagina. Het grootste deel van de vrouwen geeft aan het strippen gevoelig te vinden, maar niet echt pijnlijk. Altijd geldt: doet het je teveel pijn, dan stoppen we het strippen!

Zijn er risico's?

Er zijn geen risico's verbonden aan strippen. Het is wel mogelijk dat er door het strippen wat onschuldig bloedverlies optreedt. Dit heeft te maken met het feit dat de baarmoedermond zeer goed doorbloed is in de zwangerschap en er bij aanraking gemakkelijk een bloedvaatje springt. Dit bloedverlies is altijd maar tijdelijk en stopt vanzelf. Het is ook mogelijk dat je wel voorweeen krijgt van het strippen, maar dat de bevalling niet doorzet.

Voorwaarden

Voordat je gestript kan worden belt de verloskundige altijd even met de dienstdoende verloskundige. Als de strippoging aanslaat rekenen we erop dat je binnen afzienbare tijd gaat bevallen. Als er dan al 2 of 3 bevallingen gaande zijn stellen we de strippoging liever even uit tot het wat rustiger is, zodat we goed de tijd voor je bevalling kunnen nemen.

Praktische zaken

Het doen van een strippoging is een keuze. Je bepaalt zelf of je wel of niet gestript wil worden. Het strippen gebeurt op het spreekuur. Het is handig als je iemand meeneemt, om je hand vast te houden als het pijnlijk is, en om je naar huis te brengen als je al direct wat weeenactiviteit krijgt. Maandverband is aanwezig in het Geboortecentrum, dus dit hoef je niet mee te nemen.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw