Stress

Stress kan invloed hebben op het verloop van je zwangerschap. Stress kan zeer veel verschillende oorzaken hebben, teveel om hier allemaal op te noemen. Je kan stress wel onderverdelen in kortdurende en chronische stress.

Kortdurende stress

Kortdurende stress is onvoorspelbaar en meestal niet te vermijden. Bijvoorbeeld een ongeluk, verhuizing, ruzie met een naaste, ziekte of overlijden van een dierbare etc. Buiten dat het voor jezelf vaak een hele nare situatie is kan je kindje het soms wel merken. Als het niet te lang aanhoudt kan een gezonde baby dit prima aan. Belangrijk is dat je probeert zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen, rust te nemen en praat erover met de mensen die dicht bij je zijn.

Chronische stress

Chronische stress ligt ingewikkelder. Een baby’tje dat gezond is kan veel hebben maar toch last krijgen van stress. Het kan soms de groei beïnvloeden en de baby kan onrustiger zijn na de geboorte. Toch lukt het niet altijd om chronische stress te vermijden maar probeer het wel te beperken. Het belangrijkste is dat je het bespreekbaar maakt. Praat erover met mensen die je dierbaar zijn en probeer samen een oplossing te vinden. Zoek deskundige hulp, je verloskundige of huisarts kan je hierbij helpen.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw