Spataderen

Spataders zijn uitgelubberde bloedvaten, die vooral op benen en in knieholten voorkomen. Ze zijn te herkennen aan hun blauwe kleur, laten stulpen ze uit en komen op de huid te liggen. Als het in je familie voorkomt, heb je een grotere kans het ook te krijgen.

Als je tijdens je eerste zwangerschap spataderen hebt gekregen, worden ze bij een volgende zwangerschap helaas meestal iets groter en uitgebreider. Soms lopen spataderen zelf door tot in de schaamlippen.

Oorzaak

Onder invloed van de hormonen in de zwangerschap zijn je vaatwanden verslapt. Doordat het bloed langs je volle, zware baarmoeder teruggepompt moet worden naar het hart, verblijft het bloed langer in je benen. Hierdoor neemt de druk in je aderen toe en worden je vaten opgerekt. Onder andere hierdoor kunnen de vaten in de benen ‘uitlubberen’.

Spataderen beginnen vaak door een zwaar en drukkend gevoel in je onderbenen en ‘onrustige benen’. Je kunt de neiging om je benen steeds te bewegen steeds moeilijker onderdrukken. Dit is vooral na inspanning of aan het eind van een dag. Ook kramp in de kuiten ‘s nachts kan een voorteken van spataderen zijn.

Tips

  • Zorg dat je niet te lang achter elkaar zit of staat, blijf regelmatig in beweging.
  • Draag geen knellende kleding
  • Draag gemakkelijke en lage schoenen
  • Douche je onderbenen en knieholtes met koud water na. Dit bevordert de circulatie in je benen.
  • Masseer je benen of laat dit doen. Strijk in de richting van je hart om het bloed als het ware uit je benen te masseren.
  • Laat steunkousen aanmeten als je last hebt van spataderen. Deze geven druk op het been en zorgen voor een terugstroom van bloed uit de aderen.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw