Seks

 Iedere vrouw beleeft seks in de zwangerschap op een verschillende manier. Waar de ene vrouw weinig tot geen behoefte aan seks krijgt kan het libido van een ander tot ongekende hoogte stijgen.

Libido

Door de vele veranderingen in het lichaam hebben vrouwen vaak in het eerste trimester minder zin in seks. Dit komt voornamelijk door de vermoeidheid en de misselijkheid. Zodra het tweede trimester aanbreekt en de eerste kwaaltjes voorbij zijn, neemt de zin in seks meestal weer wat toe. Dit komt omdat de meeste vrouwen zich in deze periode een stuk energieker voelen, maar ook omdat de geslachtorganen beter doorbloed worden dan voorheen. In het laatste trimester kan de grote buik een belemmerende factor zijn in je seksleven. Verschillende standjes kunnen hier bij helpen, dus wees creatief!

Gevaarlijk?

Seks tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk! De baby zit veilig in een gesloten baarmoeder en vliezen waardoor hij/zij niet kan worden geraakt bij penetratie. Tijdens een orgasme zal de baarmoeder wat samentrekken. Sommige vrouwen krijgen hierdoor een harde buik. Dit is niet erg en zal na enige tijd weer afzakken. Ook de baby wordt niet gehinderd wanneer de baarmoeder na een orgasme wat samentrekt.

Wanneer niet

Op een aantal momenten wordt het afgeraden om nog met elkaar te vrijen, namelijk bij:

  • Gebroken vliezen
  • Premature weeën (voor de 37 weken)
  • Bloedverlies

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw