Sauna

In de sauna kan je lichaamstemperatuur enkele graden stijgen. Dit hangt af van de tijd dat je binnen blijft en hoe hoog de temperatuur in de sauna is. Daarnaast verschilt het per persoon in hoeverre je lichaamstemperatuur stijgt.

Het wordt afgeraden om in de zwangerschap voor het eerst naar de sauna te gaan, omdat je lichaam niet gewend is aan de temperatuursstijging. Ook mag je tijdens de zwangerschap niet in een infrarood sauna. Overige sauna's, whirlpool, stoombaden en dergelijke mogen wel.

Regelmatige bezoeker

Was je voor de zwangerschap al een regelmatige bezoeker, dan kun je hiermee doorgaan als je zwanger bent. Wel kun je de sauna de eerste drie maanden beter vermijden, omdat een hoge lichaamstemperatuur een iets verhoogd risico geeft op aangeboren afwijkingen van de baby. Ook is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Zodra je je niet lekker, duizelig of kortademig voelt, moet je direct stoppen. Zolang je je wel goed voelt, geniet dan lekker van de ontspanning!

Bubbelbad, hottub, jacuzzi

Een bubbelbad, hottub, jacuzzi of kruidenbad kun je beter vermijden vanaf week 32 van je zwangerschap. Vanaf de periode zou je namelijk al enige ontsluiting kunnen hebben, waardoor de bacteriën in deze baden makkelijker naar binnen kunnen dringen. Het risico op infecties is dan groter. Voor week 32 kan je wel in deze baden gaan, maar blijf niet langer dan 10 minuten in een bad van 41 graden of 15 minuten in een bad van 39 graden. Zo blijft je lichaamstemperatuur normaal en ontstaan er geen gevaren voor de baby.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw