Roken

Roken in de zwangerschap is niet goed voor je baby. Bijna iedereen weet het, maar stoppen met roken is lastig. Hieronder lees je alles over roken en zwanger zijn.

Stoppen

Stoppen met roken heeft voordelen voor jezelf én voor je ongeboren baby. Hieronder staan de belangrijkste risico's van roken in de zwangerschap:

  • Minder kans op een zwangerschap;
  • Meer kans op een miskraam;
  • Een hogere kans op een vroeggeboorte;
  • Een lager geboortegewicht;
  • Meer kans op aangeboren afwijkingen, zoals een schizis (hazenlip) of klompvoetje
  • Wiegendood;
  • Meer kans op allergieën en luchtwegaandoeningen.

Als je stopt met roken heeft dit direct effect op de gezondheid van de baby. Het heeft dus op ieder moment in je zwangerschap nog zin om te stoppen met roken! Het beste is het om te stoppen voordat je zwanger bent. Je bent namelijk veel vruchtbaarder als je gestopt bent en de kans op een miskraam is ook kleiner dan als je pas stopt wanneer je al zwanger bent. Voordeel is ook dat je dan nog hulpmiddelen kunt gebruiken, zoals nicotine vervangende middelen (bijvoorbeeld kauwgom of pleisters) of medicijnen. Je huisarts kan je hierbij helpen.

Stopplan

Als je voor jezelf hebt besloten dat je gaat stoppen met roken is het goed om een plan te maken. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die voorbereid stoppen met roken hier beter in slagen dan vrouwen die geen plan maken. Het maken van een plan hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je plan begint met het vaststellen van een stop-datum. Op die datum stop je met roken. Het is het beste om een datum binnen drie weken vanaf vandaag te kiezen.
In je stopplan kun je opschrijven wat je gaat doen op de momenten dat je het moeilijk hebt, wie je kunt bellen voor steun en wat voor beloning je jezelf geeft als je niet rookt. Als je het prettig vindt kun je zo'n stop-plan samen met je verloskundige maken.

Hulp bij het stoppen

Er zijn talloze organisaties die je kunnen helpen bij het stoppen met roken. Het roken van minder sigaretten of light sigaretten heeft niet het gewenste effect. Uit onderzoek blijkt dat je de rook van deze sigaretten dieper gaat inhaleren, waardoor de baby nog steeds schadelijke stoffen binnenkrijgt.

Wanneer je eenmaal zwanger bent is het niet meer mogelijk medicijnen te gebruiken om te helpen stoppen met roken. Ook nicotine vervangende middelen bevatten nicotine en deze stof is slecht voor je baby.

Lukt het je echt niet te stoppen zonder deze middelen dan kun je er (onder goede begeleiding) wel voor kiezen om ze te gebruiken. Het is immers beter om met weinig nicotine te stoppen dan om de hele zwangerschap te blijven roken.
Voor meer hulp kun je bijvoorbeeld kijken op de website van De Opluchting. De meeste huisartsen bieden ook begeleiding bij het stoppen met roken. Ben je patiënt van de huisartsen in Floriande dan kun je terecht bij de praktijkondersteuner voor goede begeleiding, kijk op www.gcfloriande.nl.

Meer informatie

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw