Partner

Je bent niet zelf degene die zwanger is en straks zal moeten bevallen, maar toch speel je een belangrijke rol voor je vrouw of vriendin. Je zal te maken krijgen met haar stemmingswisselingen, vergeetachtigheid en een gestoorde nachtrust doordat zij 10x het bed uit stapt om te plassen.

Samen zullen jullie toe leven naar een volgende levensfase: het ouderschap. Er zal moeten worden nagedacht over de naam van jullie kindje, de babykamer, financiële aspecten en natuurlijk de opvoeding zelf. Bijna geen enkel stel zit over alles op één lijn en dat zal dus betekenen dat er compromissen worden gesloten. Praat met elkaar over hoe jullie het voor je zien als de baby straks geboren is.

Ondersteuning

Vele partners hebben het gevoel dat ze weinig kunnen bijdragen in een zwangerschap en voornamelijk tijdens de bevalling. Maar weet dat je op vele manieren kan helpen, al zijn het maar de kleine dingetjes. Je partner zal ervaren dat ze niet meer alle dingen kan doen zoals toen ze niet zwanger was. Lichamelijk wordt het behoorlijk zwaar en heeft ze hulp nodig met soms de simpelste dingen. Denk aan veters strikken of de boodschappen uit de auto tillen. Ook op het werk zal ze merken dat het een stuk meer belastend is dan voorheen. Houd in de gaten dat je partner zichzelf niet overwerkt. Voor veel vrouwen is het lastig om toe te geven om een stapje terug te nemen op het werk.

Bevalling

Partners geven vaak aan dat ze het lastig vinden om hun vrouw in pijn te zien en hier niks aan kunnen doen. Een 'gevoel van machteloosheid' is iets wat we vaak terug horen. Helaas kan je niet het stokje overnemen van je vrouw, maar haar er wel doorheen helpen en jouw aanwezigheid is heel belangrijk! Elke barende vrouw heeft ergens anders behoefte aan en het is soms dan ook zoeken naar wat je voor haar kan betekenen, maar uiteindelijk ken jij haar het best van alle mensen die bij de bevalling zijn. De een vind het prettig als je naast haar zit en elke wee mee puft. De ander heeft liever zo min mogelijk aanraking en wordt het liefst zo veel mogelijk met rust gelaten. Bespreek van tevoren met elkaar waar je haar allemaal mee kan helpen, maar schrik niet als ze op het moment zelf toch liever iets anders van je wil. Iedere vrouw reageert anders op pijn, waar de een poeslief wordt, zal de ander af en toe een snauw geven. Onthoud dat ze het waarschijnlijk niet persoonlijk bedoelt en ze even alleen met zichzelf bezig is. Na de bevalling wordt ze weer de oude.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw