
Overgewicht
In Nederland is 1 op de 3 vrouwen te zwaar. Meestal is overgewicht het gevolg van verkeerde eetgewoontes, teveel eten en te weinig beweging.
Een graadmeter voor overgewicht is je Body Mass Index (BMI). Je BMI kan berekend worden met je gewicht in verhouding tot je lengte. Een gezond BMI ligt tussen de 19 en de 25. Is je BMI hoger dan 25 dan heb je overgewicht. Bij een BMI hoger dan 30 spreken we van obesitas (overmatig overgewicht).
Zwanger worden
Vrouwen met overgewicht hebben een kleinere kans om zwanger te raken; hoe hoger het BMI, des te kleiner de kans om zwanger te worden. Het is dus belangrijk dat je een gezond gewicht hebt als je zwanger wilt worden. Dit vergroot de kans op een zwangerschap.
Risico's
Vrouwen met obesitas (bij de start van de zwangerschap een BMI van 30 of meer) hebben een hoger risico op complicaties tijdens de zwangerschap en in het kraambed.
Risico's voor de moeder:
- meer kans op een miskraam
- meer kans op hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging
- meer kans op zwangerschapssuiker
- meer kans op serotiniteit
- meer kans op een langdurige bevalling of een keizersnede
Risico's voor de baby:
- complicaties als gevolg van de hoge bloeddruk; zoals vroeggeboorte of opname op de couveuse
- complicaties als gevolg van zwangerschapssuiker; zoals schouderdystocie, te laag suikerwaarde, een te hoog geboortegewicht, opname op de couveuse.
- meer kans op aangeboren afwijkingen of op overlijden in de baarmoeder
- meer kans op foetale nood tijdens de bevalling
Extra zorg
Bij vrouwen met obesitas in de zwangerschap wordt rond de 6e maand van de zwangerschap een extra suikertest (Orale Glucose Tolerantie Test) gedaan om zwangerschapssuiker te kunnen opsporen. Ook krijgen deze zwangeren twee extra echo's om de groei van de baby te controleren. Thuis bevallen mag tot een BMI van 35. Heeft iemand overgewicht dan wordt wel geadviseerd om de bevalling op de begane grond te laten plaatsvinden. In geval van nood hoeft de ambulance iemand dan niet vanuit de eerste of tweede verdieping af te voeren.
Als je BMI bij aanvang van de zwangerschap boven de 40 is, zal je zwangerschap door de gynaecoloog gecontroleerd gaan worden.
Voeding
Als je zwanger bent is het belangrijk om gezond, gevarieerd en regelmatig te eten, ook bij een gezond BMI. Als je last hebt van overgewicht adviseren wij je om niet teveel aan te komen in de zwangerschap, maximaal zo’n 6 kilo. Als je advies nodig hebt over voeding, bespreek dit met de verloskundige of maak een afspraak bij de diëtiste, zij doet regelmatig spreekuur bij PUUR.
Kijk voor meer informatie over gezonde voeding op www.voedingscentrum.nl

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!
- Praktijk: 023-5642848
- info@puurgeboortecentrum.nl
Of bekijk onze andere contactgegevens
Maak kennis met alle verloskundigen:
Waarom PUUR?
Je vindt bij ons alles wat belangrijk is in één centrum bij elkaar!