Misselijkheid

Misselijkheid is vaak een van de eerste verschijnselen van een zwangerschap. Je voelt een weeïg, onpasselijk gevoel in je maag, met de neiging tot kokhalzen. Voor ‘s ochtends na het wakker worden of bij het tandenpoetsen kan je flink misselijk zijn. Veel vrouwen hebben in lichte mate last van misselijkheid. Een veel kleinere groep is de hele dag misselijk en moet braken. Een eindelijk is de eerste weken continu ziek en verzwakt.
Misselijkheid kan geen kwaad. Zolang je niet teveel braakt, voldoende eet en drinkt en voldoende plast is de situatie normaal. Als je helemaal geen voedsel of vocht meer binnenhoudt, bestaat het gevaar op uitdroging. Als je merkt dat je niet meer binnenhoudt en minder plast dan normaal, neem dan contact op met je verloskundige.

Oorzaak

Misselijkheid wordt veroorzaakt door het hCG hormoon. Dit is vooral aanwezig tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Na 12 weken gaat het beter. Bij de beeeste houdt de misselijkheid ongeveer na zestien weken op. Vanaf de twaalfde week kan het al minder worden.

Tips

  • Zorg voor kleine, lichte maaltijden, verdeelt over de dag. Soms helpt het om als je wakker wordt, voor je opstaat, op je gemak in bed iets lichts te eten. Denk bijvoorbeeld aan een kop thee met een cracker of beschuit.
  • Vermijd zwaar en vet voedsel en zorg dat je iets bij je hebt als je op pad gaat. Een kopje bouillon is een uitstekende opkikker voor als je je slapjes voelt. Soms kan een pepermuntje of zuurtje een opkomend gevoel van misselijkheid onderdrukken.
  • Uit onderzoek is gebleken dat gember verlichting geeft. Drink gemberthee of slik gembercapsules.
  • Probeer ‘s ochtends rustig aan te doen, neem de tijd om rustig te ontbijtenden langzaam op gang te komen.
  • Zorg voor voldoende rust en als je een golf van misselijkheid aan voelt komen, trek je dan even terug en adem rustig en diep in en uit door je neus.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw