Leven voelen

Leven voelen is zeer verschillend per persoon, per zwangerschap en per baby.

Wanneer?

Gemiddeld voel je het eerste duidelijke teken van leven rond de 18e- 20e week. Sommige vrouwen voelen al vroeger leven, soms komt dat door een eerdere zwangerschap. Als je al vroeg leven voelt kan dat ook weer een tijdje verdwijnen, dat is jammer maar niet verontrustend. De hoeveelheid vruchtwater varieert en “hoe groter het zwembad des te kleiner de kans dat je de rand raakt.”

Ook kan de positie van de placenta het voelen bewegen van je baby beinvloeden.Vaak krijg je bij de echo van 20 weken te horen waar je placenta ligt. Ligt de placenta tegen de voorwand van je baarmoeder, dan kan het zijn dat je de eerste schopjes wat later voelt dan anders.

Hoe vaak is normaal?

Vanaf 28-30 weken moet je de baby wel elke dag voelen, is dit niet het geval neem dan contact op met je verloskundige. Ook als de baby ineens stukken minder gaat bewegen en als je een ongerust gevoel hierover hebt mag je altijd bellen. Vaak voel je de baby ook minder of niet als je zelf druk bezig bent. Een richtlijn is dat je per dag minimaal 10 tot 15 bewegingen moet voelen. Je telt dan iedere verschuiving, schop of draai. Deze 10 tot 15 bewegingen zijn verdeeld over minimaal 2 tot 3 "bewegingsmomenten" per dag.

Twijfel je over de hoeveelheid beweging van je baby, neem dan even rustig de tijd. Ga 2 uur op je linkerzij op de bank liggen of neem als dat kan een warm bad. In die 2 uur moet je minimaal 10 bewegingen voelen. Als je die niet voelt of als je baby minder beweegt dan gewend of minder krachtig beweegt, neem dan contact met ons op. Twijfel je, volg je gevoel en bel ons gerust op.

Meer informatie

Download de KNOV folder "Jouw zwangerschap - Je baby voelen bewegen"

Download de Rondom Zwanger folder "Bewegen van je baby in de baarmoeder"

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw