Koffie en cafeïne

Of koffie slecht is voor de zwangerschap is nog niet met zekerheid vastgesteld. Zoals je hieronder kunt lezen verschillen de onderzoeken van mening. Zeker is wel dat het drinken van heel veel koffie kan zorgen voor een lager geboortegewicht bij de baby en meer prikkelbaarheid en huilen. Maar 1 à 2 koppen koffie per dag kun je rustig drinken.

Recent Amerikaans onderzoek onthult dat vrouwen die in het begin van hun zwangerschap veel koffie drinken (>200 gram per dag) een twee keer zo grote kans hebben op een miskraam. Het Voedingscentrum blijft bij het advies niet meer dan 300 mg cafeïne per dag te gebruiken.

Ook voor vrouwen die borstvoeding geven is het beter weinig koffie te drinken, aldus het Voedingscentrum. Cafeïne komt ook in de moedermelk terecht, en dat kan de baby onrustig maken.

Volgens het betreffende Amerikaanse onderzoek zou cafeïne ook de kans op een baby met een laag geboortegewicht vergroten. Dit wordt echter niet bevestigd door een recent Deens onderzoek. Hierbij werden gezonde vrouwen in twee groepen verdeeld (gerandomiseerd). De ene groep kreeg cafeïne houdende koffie te drinken en de andere decafé. Beide groepen verschilden niet in het aantal vroeggeboorten of kinderen met een laag geboortegewicht.

Alleen als vrouwen roken, alcohol drinken of als er andere ongunstige sociaaleconomische factoren in het spel zijn, kan veel koffie drinken mede oorzaak zijn voor een afname van het geboortegewicht met 100-200 gram.

Cafeïnevrije koffie, kruidenthee en cafeïnevrije cola zijn een goede oplossing voor fervente koffie-, thee- en coladrinkers. Wie veel koffie drinkt en daar opeens mee stopt of overstapt op cafeïnevrije koffie, kan in het begin wel last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn en trillende handen. Dat komt doordat cafeïne een verslavende stof is.

Voorbeelden van 300 mg cafeïne:

  • 3 koppen koffie en 1 kop thee
  • 2 koppen koffie en 2 koppen thee en 1 glas cola
  • 2 koppen koffie en 3 koppen thee

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw