Hartje luisteren

Het hartje kan je met een doptone beluisteren vanaf 12 weken. Een doptone produceert hoog frequente geluidsgolven. Door de weerkaatsing van deze golven op te vangen kan de hartslag van de baby hoorbaar gemaakt worden.

Voor de 12e week zit de baarmoeder vaak nog verstopt achter het schaambeen van de moeder. De geluidsgolven kunnen niet door het bot heen en dus is het hartje niet te horen. In de eerste 12 weken van de zwangerschap worden de organen van de baby aangelegd. Men weet niet zeker wat de effecten van de hoog frequente geluidsgolven zouden kunnen zijn op de orgaanvorming. Om die reden gebruiken de verloskundigen van het Geboortecentrum pas de doptone als iemand verder zwanger is dan 12 weken.

Vroeger gebruikte de verloskundige een mono-auraal stethoscoop, oftewel de houten toeter, om het hart van het kind te beluisteren. Echter dit kan pas vanaf 18/20 weken. Vaak proberen mensen dit na te doen met een leeg wc-rolletje. Maar eigenlijk kan je partner het hartje het beste horen als hij/zij een oor op je buik legt. Doe dit aan de kant van het ruggetje van de baby, ter hoogte van de schouderbladen. Er is dan een snelle, zachte klop te horen.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw