Diabetes

Suikers in je lichaam worden verwerkt door het hormoon insuline. Wordt er te weinig insuline in je lichaam aangemaakt door de zwangerschapshormonen, dan wordt het suikergehalte in je bloed te hoog (hyperglykemie) en spreek je van zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum).

Risicofactoren

Ongeveer één op de twintig zwangeren krijgt zwangerschapsdiabetes. Sommige vrouwen hebben hierop een verhoogde kans. Risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes zijn:

  • Tijdens vorige zwangerschap zwangerschapdiabetes gehad
  • Overgewicht (BMI > 30)
  • Eerder bevallen van een groot kind
  • Suikerziekte in de familie
  • Zuid-Aziatische, Surinaamse, Hindoestaanse, Antilliaanse, Marokkaanse, Turkse of Egyptische afkomst
  • Polycysteus ovariumsyndroom

Bloedonderzoek

Aan het begin van de zwangerschap wordt bij vrouwen met één of meer van de risicofactoren het suikergehalte gecontroleerd via een bloedonderzoek. Vervolgens krijg je nogmaals een suikercontrole (OGTT) tussen 24 en 28 weken zwangerschap. Bij deze test wordt je op een ochtend driemaal geprikt. De eerste keer moet je nuchter zijn, wat betekent dat je vanaf de avond ervoor (12 uur voordat je de eerste keer geprikt wordt) niets meer mag eten. Na het bloedprikken krijg je een suikerdrankje en wordt je na één uur en na twee uur nogmaals geprikt. Tijdens het wachten moet je in het ziekenhuis blijven. Uit het bloedonderzoek wordt duidelijk hoe jouw lichaam het suiker verwerkt. Zijn de suikerwaarden te hoog, dan is er sprake van zwangerschapsdiabetes.

Wat te doen?

Het is belangrijk om het te hoge suikergehalte in je bloed omlaag te krijgen om te voorkomen dat de baby te zwaar wordt door alle suikers. Welke behandeling je krijgt is afhankelijk hoe afwijkend de suikerwaarden zijn. Na een gesprek met je verloskundige over de uitslag van je suikertest, wordt je gezien door de diëtiste. Zij helpt je met een dieet om de suikerwaarden stabiel te krijgen. Lukt dit niet, dan is behandeling nodig met insuline-injecties via de internist en kom je onder controle bij de gynaecoloog. Bij een behandeling met insuline wordt je bevalling vaak rond 38-39 weken zwangerschap opgewekt, zodat de baby niet te zwaar wordt.

Bij 95% van de vrouwen verdwijnt de diabetes na de bevalling. Wel is het belangrijk om jaarlijks je suikergehalte te controleren bij de huisarts, omdat je 50% kans hebt dat je binnen vijf jaar na de bevalling suikerziekte (diabetes mellitus) ontwikkeld. Check voor meer informatie de website van het Diabetes Fonds.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw