CTG

CTG staat voor Cardio Toco Grafie. Dit is een hartfilmpje van de baby waarmee de conditie van het kindje kan worden beoordeeld. Een CTG kan nodig zijn wanneer de moeder de baby niet goed voelt bewegen, of bij over tijd lopen.

Het onderzoek

Een CTG wordt uitgevoerd en beoordeeld door de gynaecoloog en gebeurt daarom altijd in het ziekenhuis. Voor dit onderzoek moet je op een bed liggen en krijg je twee banden om je buik om twee doppen op hun plek te houden. Eén dop registreert de hartslag van je kindje en de andere (eventuele) samentrekkingen van je baarmoeder zoals harde buiken of (voor)weeën. Een CTG-onderzoek duurt ongeveer een half uur. Soms is het nodig om nog wat langer te registreren, bijvoorbeeld als je baby ligt te slapen, het hartfilmpje is dan niet goed te beoordelen.

Tijdens de bevalling

Beval je met een medische indicatie in het ziekenhuis dan wordt er altijd tijdens de weeën een CTG gemaakt om de conditie van het kindje in de gaten te houden. Zijn tijdens de bevalling de vliezen al gebroken dan kan de hartslag van de baby ook geregistreerd worden via een schedelelectrode. Er wordt dan een klein draadje op de hoofdhuid van de baby geplaatst en aan het CTG aangesloten. De schedelelectrode vervangt dan één van de doppen op je buik. Het voordeel hiervan is dat je als barende vrouw wat meer bewegingsvrijheid krijgt, omdat één van de banden van je buik af kan.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw