Candida

Het is een schimmelinfectie in of rond de vagina. Tijdens de zwangerschap kun je dit gemakkelijk oplopen. Het kenmerkt zich door witte, korrelige afscheiding en jeuk aan de schaamlippen. Soms kun je ook pijn krijgen bij de vrijen. Een candida is niet gevaarlijk voor jezelf of de baby, maar wel vervelend. De huisarts kan medicatie voorschrijven waardoor de klachten verdwijnen.

Oorzaak

De schimmel groeit in de darmen en is bij de meeste vrouwen voortdurend aanwezig in en rond de vagina. Als de vagina voldoende gezonde bacteriën bevat, krijgt de schimmel geen kans. In de zwangerschap is je weerstand lager dan normaal, waardoor je sneller last kan krijgen van deze infectie.

Tips

Je kan het best katoenen ondergoed dragen en je van onderen niet wassen met zeep. Zeep verstoord de zuurgraad van de vagina en geeft daardoor juist een verhoogde kans op candida.
Voor je vaginaal nu je het beste warm water of speciale zeep gebruiken. Van deze zeep is de zuurgraad aangepast. Daarnaast is uit recente onderzoeken gebleken dat het nemen van probiotica een preventief effect kan hebben op het ontwikkelen van een candida infectie.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw