Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG) is een zwangerschap buiten de baarmoederholte. Een bevruchte eicel hoort zich in de baarmoederholte in te nestelen. Wanneer de innesteling buiten de baarmoeder plaatsvindt, ontstaat een buiten (= extra) baarmoederlijke (= uteriene) zwangerschap (= graviditeit), afgekort EUG. Een EUG komt voor bij minder dan 1 op de 100 zwangerschappen. De meeste EUG's zitten in de eileider. Een klein deel van de EUG’s nestelt zich ergens anders in de buik.

Sommige vrouwen hebben meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap:

  • Bij beschadiging van de eileiders door een eerdere ontsteking of door een operatie
  • Als iemand al eens eerder een EUG heeft gehad

Wat zijn de symptomen van een EUG?

In het begin van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hoef je nog geen klachten te hebben. Later krijgen vrouwen vaak bloedverlies en/of buikpijn.

Wat te doen?

Als vrouwen klachten hebben die kunnen wijzen op een EUG dan zal je verloskundige een echo maken om te zien waar de zwangerschap is ingenesteld. Is er na de echo een vermoeden van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, dan zal je worden verwezen naar de gynaecoloog voor verder onderzoek. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan niet voldragen worden en kan bij het voortgaan ervan complicaties opleveren voor de zwangere. Als er een EUG wordt vastgesteld, wordt je geopereerd of je krijgt medicijnen om de zwangerschap te beëindigen.

Meer informatie

Lees meer informatie over een buitenbaarmoederlijke zwangerschap in de folder van Rondom Zwanger.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw