Bloedend tandvlees

In de zwangerschap kan je tandvlees makkelijker ontstoken raken. Naast dat tijdens de zwangerschap je een hogere kans hebt op een tandvleesontsteking, maar kunnen de gevolgen wanneer je deze niet laat behandelen ook groter zijn. Als de ontsteking ernstig wordt, hebben sommige vrouwen kans op een te vroeg geboren kindje of een kindje met een laag geboortegewicht. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bij zwangeren met tandvleesontstekingen mondbacteriën in de bloedstroom kunnen komen. Hierdoor ontstaat een ontsteking en een verhoogde spiegel van het hormoon prostaglandine. Tegen het eind van de zwangerschap kan een verhoogde prostaglandine spiegel ervoor zorgen dat het lichaam voortijdig weeën aan gaat maken. Behandeling van een tandvleesontsteking is gemakkelijke en kan veilig plaatsvinden tijdens de zwangerschap

Oorzaak

De hormonen oestrogeen en progesteron zorgen voor een toename van de totale hoeveelheid bloed in je lichaam en een betere doorbloeding van je tandvlees. Hierdoor kan je tandvlees gevoeliger zijn als je het aanraakt of je er op drukt. Het gaat dan sneller bloeden en kan je eerder een tandvlees ontsteking krijgen.

Tips

  • Poets je tanden minimaal twee keer per dag met een fluoridetandpasta
  • Gebruik een zachte tandenborstel om je tandvlees niet te beschadigen
  • Reinig dagelijks de ruimte tussen je tanden met tandenstokers, flossdraad of ragers
  • Laat je gebit regelmatig controleren door de tandarts of mondhygiëniste

Als je tijdens de zwangerschap denkt dat je een tandvleesontsteking hebt, neem dan contact op met je tandarts of mondhygiëniste. Bij twijfel kan je contact opnemen met je verloskundige van PUUR Geboortecentrum.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw