Bandenpijn

Je baarmoeder zit niet ‘los’ in je buik, maar hangt met banden (spieren) aan je bekken. Deze banden zorgen, samen met de bekkenbodemspieren, ervoor dat de baarmoeder op zijn plaats blijft en niet verzakt.

Oorzaak

Als de zwangere buik gaat groeien, rekken de banden mee op. Aan het eind van de zwangerschap zijn je buikspieren zo uitgerekt dat ze de baarmoeder niet veel steun meer kunnen bieden. Het is dus niet gek dat de banden bij het omdraaien in bed of na een tijdje lopen wel eens pijn kunnen gaan doen. Dit is een normaal verschijnsel en kan geen kwaad. Bij een volgende zwangerschap kan je vaak meer last hebben van bandenpijn, omdat je buikspieren slapper zijn geworden en minder steun geven aan de baarmoeder.

Tips

Een draagdoek of buikband kan steun geven aan de zwaarder wordende baarmoeder. Dit kan bandenpijn voorkomen of de pijnlijke banden wat rust geven. De buikspieren worden door het dragen van een buikband niet verzwakt. De doek helpt bij het dragen van het gewicht van je kind en je buikspieren blijven onder de doek gewoon ‘meedoen’.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw