Alcohol

Drink geen alcohol tijdens je zwangerschap want een veilige hoeveelheid is voor alcohol niet te geven.

Zodra je zwanger wilt worden, is het verstandig dat jij en je partner stoppen met het drinken van alcohol. Het gebruik van alcohol vermindert namelijk de vrouwelijke én mannelijke vruchtbaarheid. Daarnaast is alcohol bijzonder schadelijk voor een ongeboren baby, vooral tijdens de foetale ontwikkeling in de eerste drie maanden, maar ook daarna. Alcohol geeft schade aan de hersenen van de baby en verhoogt de kans op miskraam of dat de baby overlijd in de baarmoeder.

Eén glaasje? Nee!

Al vanaf vier drankjes per week blijkt dat een baby minder beweegt en toont hij/zij minder hersenactiviteit. Bij vijf tot negen drankjes per week is er een verhoogde kans op een miskraam en een doodgeboorte. Bij meer dan acht glazen alcohol per dag bestaat er een kans dat de baby het Foetaal Alcohol Syndroom ontwikkeld (FAS). Een baby met FAS heeft een een verstandelijke handicap en bovendien afwijkingen aan gezicht en skelet.

De meeste vrouwen weten pas na een paar weken dat zij zwanger zijn. In die periode is de baby soms al blootgesteld aan alcohol. Heb je alcohol gedronken in je zwangerschap of voordat je wist dat je zwanger was, vertel dit dan aan je verloskundige. Zij kan je meer informatie geven over jouw situatie.

Meer informatie over alcohol en zwangerschap vind je op www.alcoholenzwangerschap.nl

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw