
Abortus
In Nederland is het toegestaan om een zwangerschap af te breken tot 24 weken. Dit vindt plaatst in speciale klinieken of ziekenhuizen die hiervoor een vergunning hebben.
Er zijn twee redenen om een zwangerschap af te breken.
- De zwangerschap is ongewenst en de vrouw wenst haar zwangerschap af te breken.
- Er is sprake van (ernstige) afwijkingen bij het kindje en de ouders hebben in overleg met de arts besloten om de zwangerschap te beëindigen.
Als een vrouw haar zwangerschap wenst af te breken, dan geldt hiervoor een wettelijke bedenktijd van 5 dagen. Na deze 5 dagen zal de kliniek of het ziekenhuis een afspraak met je maken over wanneer de afbreking plaatsvindt en op welke manier.
Methode
Er zijn verschillende wijzen van afbreking.
- Overtijdbehandeling
- Abortuspil
- Zuigcurettage
- Late zwangerschapsafbreking
Hoe de zwangerschapsafbreking wordt uitgevoerd, hangt vooral af van de duur van de zwangerschap.
Overtijdbehandeling
De overtijdbehandeling vindt plaats als je minimaal 10 dagen en maximaal 16 dagen over tijd bent. In deze periode heb je nog geen verwijsbrief van een arts nodig. Met de echo wordt gekeken of je binnen deze termijn valt. De behandeling kan bestaan uit de abortuspil of een curettage. Voor deze behandeling geldt geen bedenktijd van 5 dagen.
Abortuspil
De abortuspil wordt toegepast bij een zwangerschapsduur tot 8 weken. De 2 verschillende soorten medicijnen die je krijgt zorgen ervoor dat het vruchtzakje loslaat en wordt uitgedreven uit de baarmoeder. Je neemt de medicijnen 8 tot 72 uur na elkaar in. Er bestaat een kans van 1-4% dat de behandeling niet aanslaat, dan moet er alsnog een curettage plaatsvinden.
Curettage
De zuigcurettage kan plaatsvinden tot 12 weken zwangerschap. De behandeling wordt gedaan door een arts en vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving, maar je kan ook kiezen voor een roesje. De behandeling duurt ongeveer 15 minuten en je blijft nog even om te rusten, maar mag daarna nog dezelfde dag naar huis.
Late zwangerschapsafbreking
Ben je verder dan 13 weken zwanger dan zal de methode van afbreking in overleg met de arts gekozen worden:
- De foetus wordt instrumenteel verwijderd uit de baarmoeder. Deze methode wordt vaak gebruikt in een abortuskliniek bij een ongewenste zwangerschap.
- De zwangere wordt ingeleid met medicijnen (Misoprostol) zodat zij zal gaan bevallen. Deze methode wordt vaak gebruikt door de gynaecoloog bij een zwangerschapsafbreking vanwege foetale afwijkingen.
Na de ingreep kan je nog een bloeding hebben die iets langer aanhoudt dan een normale menstruatie. De ingrepen zijn veilig en er zijn weinig complicaties. Een abortus heeft over het algemeen geen invloed op het verloop van latere zwangerschappen.
Psyche
Het kiezen voor een abortus en het ondergaan van een zwangerschapsafbreking is voor veel vrouwen een moeilijk en/of emotioneel traject. Vaak is het prettig om voor de psychologische verwerking ervan professionele ondersteuning te zoeken, bijvoorbeeld via de huisarts of verloskundige. Hij/zij kan je zo nodig verwijzen naar iemand die je hierbij kan helpen. Je kan ook zelf contact opnemen met het FIOM, dit is een organisatie die hulp biedt bij een ongewenste zwangerschap. Kijk hiervoor op www.fiom.nl.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Sari!
- Praktijk: 023-5642848
- info@puurgeboortecentrum.nl
Of bekijk onze andere contactgegevens
Maak kennis met alle verloskundigen:
Waarom PUUR?
Je vindt bij ons alles wat belangrijk is in één centrum bij elkaar!