Aambeien

Aambeien zijn simpelgezegd spataderen van de anus. Door het hormoon progesteron verslappen de vaatwanden van je aderen, dus ook de aderen in en rondom de anus.

Oorzaak

Doordat je baarmoeder extra druk uitoefent in en op de grote aderen die uit je benen komen en naar je hart lopen, stijgt de druk in de aderen in je onderlichaam tijdens je zwangerschap. Later drukt ook het hoofd van je baby, als dat dieper in het bekken zit, nog eens extra op de aderen.

Soorten

Er bestaan twee soorten aambeien, namelijk inwendige en uitwendige.

  • Inwendige aambeien zitten aan de binnenkant van de anus en merk je door pijn tijdens het poepen en bloed bij de ontlasting. Als je afveegt kan er bloed aan het toiletpapier zitten.
  • Uitwendig aambeien merk je in eerste instantie door jeuk en in tweede instantie door pijn. Deze aambeien komen het meest voor en kunnen ook wat bloeden.

Tips

Zorg dat je na de ontlasting je anus goed schoonmaakt. Achtergebleven resten ontlasting veroorzaken jeuk, maar pas op met te hard en te veel afvegen. Hiervan gaan aambeien juist open. Beter is om na het poepen te spoelen met koud water. Door de kou slinken de aambeien doordat vaatwanden samentrekken, en worden ze tijdelijk of blijvend kleiner. Vermijd warm water, dus pas op met een warm bad.

Als aambeien pijnlijk en gespannen aanvoelen, kan een koud compres verlichting geven. Er zijn verschillende soorten aambeienzalf, die bij de meeste apotheken te koop zijn. Een voorbeeld hiervan is het merk curanol. Bij veel pijn kan je je huisarts vragen voor een pijnstillende aambeienzalf.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw