
Zwanger na 40 weken?
De normale periode om te bevallen is van 37 tot 42 weken, dus tussen 3 weken vόόr- en 2 weken ná de uitgerekende datum. 50% van de zwangerschappen duren langer dan 40 weken en het is dus heel gebruikelijk dat iemand 'over tijd loopt'. Is iemand langer dan 42 weken zwanger dan noemen we dat 'serotiniteit'. Serotiniteit komt voor bij maar 5% van de vrouwen.
Over tijd lopen
Ben je 41 weken (of meer) zwanger dan hanteren de verloskundigen van het Geboortecentrum het volgende stappenplan:
Strippen
Vanaf 41 weken (1 week overtijd) zwangerschap kan de verloskundige proberen om je te strippen om zo de bevalling op gang te helpen. Strippen kan zo nodig om de paar dagen herhaald worden.
Inleiden of afwachten
Rond 41 weken mag je de keuze maken om nog af te wachten of te kiezen voor inleiden.
Wat als het strippen er niet voor gezorgd dat je weeën zijn gestart, maar je wil wel graag binnenkort ingeleid worden? Dan kun je samen met de verloskundige besluiten om thuis de vliezen te breken. Dit kan vanaf 40 weken en 6 dagen zwangerschap. En alleen als er geen complicaties zijn, er voldoende ontsluiting is en het hoofdje van de baby goed is ingedaald. Als er niet voldoende ontsluiting is, wordt die eerst gemaakt door middel van de plaatsing van een klein ballonnetje in je baarmoedermond. Dit wordt door de gynaecoloog gedaan, waarna je terug naar huis gaat. De volgende ochtend komt de verloskundige bij je thuis, verwijdert het ballonnetje en breekt indien mogelijk de vliezen.
Nadat de vliezen zijn gebroken is er ongeveer 12 tot 24 uur de tijd om spontaan te bevallen, thuis of poliklinisch naar jouw keuze.
Na 24 uur gebroken vliezen krijg je iets meer kans op een infectie in de baarmoeder. Dit wordt goed in de gaten gehouden. Na 24 uur gebroken vliezen moet je naar het ziekenhuis en zal je onder begeleiding van een gynaecoloog of iemand van het medische team bevallen.
Zijn thuis de vliezen gebroken en wordt gezien dat je baby in het vruchtwater heeft gepoept? Dan wordt je direct doorgestuurd naar het ziekenhuis en beval je onder verantwoording van de gynaecoloog.
Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar het thuis breken van de vliezen, maar het wordt wel al een aantal jaren gedaan. Uit een Nederlandse studie is wel bekend dat:
- 85 van de 100 vrouwen weeën kregen binnen 12 uur
- 44 van de 100 vrouwen beviel zonder medische ingrepen
- 30 van de 100 vrouwen beviel thuis
- 50 van de 100 vrouwen alsnog extra hormonen kreeg voor goede weeën
Er werd geen hoger risico gevonden op gebruik van antibiotica tijdens de bevalling, infectie bij de baby of opname van de baby in het ziekenhuis.
Afwachten
Als je niet kiest voor een inleiding rond de 41 weken (1 week over tijd) krijg je een echo om de hoeveelheid vruchtwater te beoordelen. Is er voldoende vruchtwater aanwezig, dan is dat een goed teken wat betreft de conditie van de baby en kan een natuurlijke bevalling worden afgewacht als je dat wil. Verminderd vruchtwater betekent dat de placentafunctie (werking van de moederkoek) achteruit gaat en hierbij kan het beter zijn om de bevalling in te leiden en de baby geboren te laten worden.
Ziekenhuiscontrole
Rond 41+3 of 41+4 weken (10/11 dagen over tijd) maken wij een afspraak voor je bij de gynaecoloog voor een extra controle/consult in het ziekenhuis. Tijdens deze controle wordt een CTG (hartfilmpje) van de baby gemaakt om de conditie van het kindje te beoordelen. Ook zal de gynaecoloog met jou bespreken wat de uiterlijke datum wordt waarop de bevalling zal worden ingeleid. Hiervoor kan het nodig zijn dat de gynaecoloog een inwendig onderzoek bij je moet doen.
Als alle controles in orde zijn, en moeder en kind in goede conditie zijn, dan is het medisch verantwoord om een natuurlijk bevalling af te wachten. Je blijft dan onder zorg van de verloskundige. Afwachten is soms moeilijk, maar wees gerust; het overgrote deel van de baby’s dient zich vanzelf aan! Wel is het belangrijk om in deze periode goed op de bewegingen van de baby te blijven letten. Beweegt je kindje minder, of heb je twijfels hierover, neem dan contact op met de dienstdoende verloskundige (via het spoednummer van jouw team).
Vliezen breken
Heb je al een beetje ontsluiting dan kan de verloskundige bij 41+5 of 41+6 (12/13 dagen over tijd) proberen om je vliezen te breken. Het breken van de vliezen zorgt bij 85 % van de vrouwen ervoor dat de weeën beginnen. Je kunt dan zonder medisch ingrijpen, op natuurlijke wijze en onder begeleiding van de verloskundige bevallen. Komt de bevalling ondanks de gebroken vliezen toch niet op gang, dan zal de gynaecoloog de volgende dag de weeën gaan opwekken met een infuus.
Inleiding
Komt je bevalling dan nog steeds niet vanzelf op gang, dan is het mogelijk om in te leiden. Door middel van een infuus met het hormoon oxytocine worden de weeën kunstmatig opgewekt. Een inleiding wordt vooraf gepland, meestal bij 42+0 weken. Vaak is dit al besproken tijdens het eerdere consult bij de gynaecoloog. Tot aan de inleiding mag je onder zorg blijven van je verloskundige. Daarna krijg je een medische indicatie en wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog en zal je onder zijn/haar begeleiding bevallen.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!
- Praktijk: 023-5642848
- info@puurgeboortecentrum.nl
Of bekijk onze andere contactgegevens
Maak kennis met alle verloskundigen:
Waarom PUUR?
Je vindt bij ons alles wat belangrijk is in één centrum bij elkaar!