Stoppen met anticonceptie

Bijna iedereen kent wel iemand in zijn/haar omgeving met vruchtbaarheidsproblemen. Daardoor denken veel mensen dat zwanger worden niet zo snel zal lukken. Onterecht, want van de stellen die geen anticonceptie gebruiken is 70% binnen 4 maanden zwanger!

Bewust stoppen

Stop alleen met anticonceptie als het echt je wens is om een kindje te krijgen. Want zodra je geen anticonceptie meer gebruikt, kan je altijd zwanger worden! Ook van één keer sex. Laat je dus niet verrassen door een ongeplande zwangerschap.

Pil

Nadat je stopt met de pil zijn de hormoonniveaus in je bloed na een paar dagen al weer terug naar normaal. Je eigen cyclus komt dan weer op gang. Sommige vrouwen denken dat de hormonen van de pil eerst een tijdje moeten "uitwerken", maar dat is een fabeltje en dus niet waar. Meestal hebben vrouwen binnen 2 tot 4 weken na het stoppen met de pil alweer een eisprong. Dus dan ben je ook weer vruchtbaar.

Nuvaring, anticonceptiepleister of -staafje

Als je stopt met één van deze middelen zijn je hormoonniveaus (net als bij de pil) weer snel normaal en je eigen cyclus zal weer op gang komen.

Spiraal

Als je je spiraaltje hebt laten verwijderen, ben je direct weer vruchtbaar. Een spiraal heeft maar weinig invloed op je cyclus. Je zult gewoon op je gebruikelijk moment weer ongesteld worden. Je eisprong heeft 2 weken daarvoor plaats gevonden.

Prikpil

Alleen bij een prikpil is het anders. Deze hormonen kunnen wel enkele maanden (soms wel tot een jaar) na de injectie in je lijf blijven en je menstruatie remmen. Het kan dus wat langer duren voor je cyclus zich weer heeft hersteld en je zwanger kunt worden

Foliumzuur Stoppen met roken Kinderwensspreekuur

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Kirsten!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw