Eisprong

Bij de meeste vrouwen is de eisprong ongeveer 2 weken voordat je ongesteld moet worden. Dit is het moment om zwanger te raken! Een eicel is na de eisprong slechts 12 tot 24 uur geschikt voor bevruchting. Sperma daarentegen kan in ideale omstandigheden tot drie dagen in leven blijven.

Je cyclus

Je cyclus is de gehele periode van de ene menstruatie tot de volgende menstruatie. De eerste dag van je menstruatie is dus dag 1 van je cyclus. Heb je een cyclus van 28 dagen, dan ligt je eisprong meestal rond de 14e dag. Is je cyclus korter of langer dan is de eisprong op een eerdere of latere dag. Het moment van eisprong kan per vrouw, maar ook per cyclus verschillen.

Je kan zwanger worden als je gemeenschap hebt gehad ergens tussen 2 dagen voor je eisprong en 1 dag erna. Bij een cyclus van 28 dagen is dat dus van dag 12 t/m 15. Is je cyclus wat langer, of korter, dan ligt je vruchtbare moment iets later of eerder.

Signalen van je lijf

Sommige vrouwen kunnen hun eisprong voelen. Voel jij dat niet, dan zijn er ook andere signalen van je lijf die wijzen op je vruchtbare periode. Rond de eisprong wordt je vaginale afscheiding heel dun en kleverig. Je kunt er dan tussen je vingers draden mee trekken.

Ook verandert de baarmoedermond. Tijdens de eisprong wordt hij platter en zacht. Ben je niet vruchtbaar dan is hij hard en stug, zoals het puntje van je neus. Je kunt je eigen baarmoedermond voelen met een vinger in je vagina.

Stoppen met anticonceptie Kinderwensspreekuur Familiaire aandoeningen

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Kirsten!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw