Persdrang

Wanneer de ontsluiting een heel eind gevorderd is, gaat het hoofdje van je baby verder zakken in je bekken. Het hoofdje drukt dan van binnen op je endeldarm, wat het gevoel kan geven dat je naar het toilet moet. Dit is het begin van de periode van de persweeën. Deze weeën zijn krachtiger dan de ontsluitingsweeën.

Als je persweeën krijgt heb je vaak rond de 8-9 centimeter ontsluiting of misschien al volledige ontsluiting (10 centimeter). Deze krachtige weeën heb je nodig om je kind door het geboortekanaal naar buiten te kunnen persen.

Reflectoire persdrang

Tijdens de wee heb je het gevoel dat je deze niet meer weg kunt zuchten, je buikspieren spannen als een reflex samen en je hebt het gevoel dat je niet anders kunt dan meepersen. Is de ontsluiting inderdaad volledig dan is dit het ideale moment om te beginnen met persen (uitdrijving).

Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld een uur, maar het kan ook 2 uur duren. De weg moet voor de eerste keer vrijgemaakt worden. Bij het persen van een volgend kindje gaat het vaak een stuk sneller, gemiddeld 15 tot 30 minuten.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Femke!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw