Keuze ziekenhuis

Meestal begint de bevalling tussen de 37 en 42 weken. Binnen deze periode mogen zwangeren die onder controle zijn bij de verloskundige, zelf kiezen waar ze willen bevallen; thuis of in het ziekenhuis. Als je een medische indicatie hebt en onder controle bent bij de gynaecoloog zal je in elk geval in het ziekenhuis bevallen.

Welk ziekenhuis kies je?

In welk ziekenhuis je gaat bevallen, is je eigen keus. Wij werken samen met drie ziekenhuizen in de regio; Spaarne Gasthuis in Haarlem, Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp en Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen. De kans bestaat dat het ziekenhuis van jullie voorkeur te druk is. Op dat moment zullen we uitwijken naar je tweede voorkeur.

Het is handig als het ziekenhuis dat je kiest niet te ver weg is. Je kan er dan snel zijn als er haast is. Je hebt echter het recht om het ziekenhuis te kiezen wat jij wil, ook als dat ziekenhuis verder weg is. Je verloskundige zal in dat geval niet altijd met je meegaan om je te begeleiden tijdens de bevalling, dit wordt dan gedaan door de verloskundige of arts van het ziekenhuis.

Wat biedt het ziekenhuis?

Sommige ziekenhuizen hebben een bevalcentrum waar je kan bevallen. Het bevalcentrum is een soort verplaatste thuisbevalling; je bevalt met je eigen verloskundige in een huiselijke omgeving in het ziekenhuis, zodat als er hulp nodig is, die dicht bij is. De keuze kan ook afhangen van welk type pijnstilling een ziekenhuis heeft, dit kan nog wel eens verschillen. Ook de mogelijkheid om bij je kindje te overnachten bij een opname bestaat niet in alle ziekenhuizen.

Kosten

Als je zonder medische redenen in het ziekenhuis gaat bevallen, kan het zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen. Dit hangt af van welke verzekeringsmaatschappij en welk type verzekering je hebt. Vraag dit van te voren na, zodat je niet achteraf onverwacht een rekening krijgt. Als je een medische reden voor een bevalling in het ziekenhuis hebt, worden deze kosten vergoedt.

Vergelijken

Op de website www.ziekenhuischeck.nl kun je ziekenhuizen met elkaar vergelijken. Op www.zorgkaartnederland.nl staan beoordelingen van ziekenhuizen door patiënten.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Femke!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw