Hechtingen

Het kan zijn dat je tijdens de bevalling inscheurt (ruptuur) of dat wij een knip (episiotomie) moeten zetten. Wij kunnen je daarna zelf hechten, ook thuis. Wij hebben hechtinstrumenten en hechtmateriaal bij ons. Ook het hebben we verdoving (lidocaïne) in injectievorm en in sprayvorm.

Er zijn verschillende soorten rupturen:

  • 1e graads ruptuur: dit is een scheurtje in de huid.
  • 2e graads ruptuur: huid, vaginawand en of spierlaag zijn gescheurd.
  • 3e graads ruptuur: de kringspier van de anus is gedeeltelijk of geheel geraakt. Dit wordt ook wel een (sub)totaalruptuur genoemd.
  • Vaginawandruptuur: de wand van de vagina is gescheurd. Deze wordt alleen gehecht als het erg bloedt.
  • Labiumruptuur: schaamlipscheurtje, wordt meestal wel gehecht, omdat plassen branderigheid veroorzaakt.
  • Episiotomie: oftewel een knip. Dit is eigenlijk geen scheur, maar een knip moet wel altijd worden gehecht.

Hoe gaat het hechten?

Eerst moet er bekeken worden of er gehecht moet worden. Daarna wordt alles klaargezet om te hechten. Eerst zullen we je verdoven; per injectie of met spray. De spray wordt vaak alleen gebruikt bij oppervlakkige scheurtjes. Soms gebruiken wij een grote tampon die we inbrengen in de vagina om het bloedverlies tegen te gaan. Zo hebben we tijdens het hechten een beter overzicht op de wond. Een wond wordt meestal in lagen gehecht. Eerst de vaginawand, dan de spierlaag en als laatste de huid. Wij hechten de inwendige hechtingen geknoopt en de huid wordt geknoopt of intracutaan (onderhuids)gehecht.

Bij een (sub)totaalruptuur moet je in het ziekenhuis door de gynaecoloog worden gehecht. Dit wordt soms onder narcose op de operatiekamer gehecht. Na een thuisbevalling wordt je dan per ambulance vervoerd.

Verzorging van de hechtingen

Na de bevalling is het van belang om de hechtingen goed te verzorgen, het beste kan je de eerste dagen onder de douche plassen, zodat je goed kunt spoelen. Plassen prikt dan ook minder. Ook kun je spoelen op het toilet met een kannetje, maar meestal kom je dan niet goed genoeg bij de hechtingen.

Verschoon je maandverband regelmatig. Af en toe met je billen bloot liggen (bijvoorbeeld tijdens het rusten) versnelt het wondherstel.

Hechtingen verwijderen

Op de 6e dag na de bevalling kunnen de uitwendige hechtingen door ons worden verwijderd. Na 6 dagen hebben de hechtingen geen functie meer en kunnen ze binnen 2 weken vanzelf oplossen. Als je geen last hebt van de draadjes, kunnen we deze laten zitten. Als je er wel last van hebt doordat de draadjes in je verbandje blijven vastzitten, of trekt het heel erg, dan kunnen we deze oppervlakkige hechtingen verwijderen. De onderliggende hechtingen hebben wel 6 weken nodig om zelf op te lossen. Soms lost het onderhuidse hechtmateriaal niet goed op. Restanten van de hechtingen zullen zich dan vanzelf naar buiten werken. Je kunt dus weken na de bevalling nog wat hechtingen verliezen.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Femke!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw