Hechtingen verzorgen

Tijdens de bevalling kan het perineum (huid en onderliggende weefsels tussen vagina en anus) beschadigen doordat het inscheurt (ruptuur) of omdat de verloskundige of arts een knip zit (episiotomie).

Als je hechtingen hebt, horen deze geen pijn te doen. Wel kan het wel gevoelig of strak aanvoelen door het helingsproces. In het kraambed is het belangrijk om de hechtingen goed schoon te houden.

Spoel ze daarom minstens 3x per dag met de douche schoon. De eerste dagen na de bevalling kan plassen gevoelig zijn. Dit komt doordat urine zuur is en mogelijk wat bijt in de wond. Met plassen kan je gelijktijdig wat water uit een kannetje over je vagina laten lopen of plas onder de douche. Hierdoor wordt de urine verdunt. Het goed schoonhouden van de wond zal zorgen voor een snellere genezing en minder pijnklachten.

Wanneer na enkele dagen het bloedverlies al iets verminderd is, dan kan je de hechtingen laten “luchten”. Doe maandverband en onderbroek uit als je even gaat slapen. Leg wel een kraammatrasje of een handdoek onder je blote billen om doorlekken te voorkomen. Je perineum kan ook blauwe plekken vertonen rondom de hechtingen. Homeopathische Arnica-korreltjes of druppels (te verkrijgen bij de apotheek) kunnen dan verlichting geven.

Oplosbare hechtingen of niet?

Er zijn twee soorten huidhechtingen: Losgeknoopte hechtingen of onderhuidse hechtingen. Alle gebruikte hechtingen lossen vanzelf op en hoeven niet verwijderd te worden. Als je last heb van de knoopjes of trekkende hechtingen, kunnen de losgeknoopte hechtingen verwijderd worden. De hechtingen halen we er in dat geval meestal op de 6e of 7e dag na de bevalling uit.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Elvira!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw