Slapen

Rooming-in

Roomin-in wil zeggen dat jij en de baby dag en nacht bij elkaar verblijven. Op die manier leer je de behoeften van je kindje goed kennen. Rooming-in bevordert de borstvoeding. Bovendien wordt rooming-in door deskundigen aangeraden, omdat de natuurlijke waakzaamheid van ouders het risico op wiegendood verkleindt. geadviseerd wordt het bedje de eerste zes maanden op jullie slaapkamer te zetten.

Bedtijd

De tijd tussen vermoeid en oververmoeid is heel kort. Je baby slaapt slecht in als hij oververmoeid is. Dtop je kindje daarom in bed, zodra je werkt dat je baby vermoeid is. Bij een pasgeboren baby is dit nog wel eens lastig te herkennen. Een pasgeboren baby is steeds zo'n drie kwartier wakker. je kunt die tijd eventueel aanhouden.

Eigen bedje

Leg nooit je baby bij je als je slaapt, waar je ook ligt. Zeker tot zes maanden is het risico op wiegendood groot. Je kunt jan het te warm krijgen door het dekbed, tussen matrassen bekneld raken, uit bed vallen of met zijn gezichtje tegen kussens aandrukken. Bovendien kan een slapende ouder op het kind rollen.

Fopspeen

Fopspenen zijn er in allerlei soorten en maten, met en zonder ring. Om aan de zuigbehoefte van baby's tegemoet te komen, biedt de fopspeen uitkomst. Wel is het advies om voorrang te geven aan borstvoeding, laat dat eerst goed op gang komen. Gebruik pas een fopspeen ana vier weken borstvoeding, eerder is er risico op het missen van een voedingsmoment. Gebruik niet te pas en te onpas de fopspeen, maar alleen om je baby rustig te krijgen of als slaaphulpje.

Ritme

Bij idere baby kan het aantal uren benodigde slaap verschillend zijn. Wanneer je baby een paar weken oud is, slaapt hij twaalf tot vijftien uur per 24 uur. Rust en regelmaat bij het slapen is belangrijk.Wanneer je baby geboren wordt, heeft hij nog geen dag- en nachtritme,. Het ritme is zelfd meestal omgedraaid. Hieraan wennen heeft even tijd nodig. Minimaal zes weken.

TIPS

  • Houd overdag de slaapplek licht en 's avonds donker (op eventueel nachtlampje na)
  • Overdag hoef je niet perse stil te zijn tijdens het slapen
  • Overdag kun jke volop knuffelen en kletsen
  • Als je kindje 's nachts wakker wordt, gebruik dan minimaal licht en maak het niet te gezellig
  • Probeer je kindje moe maar wakker in bedje te leggen (zeker op de lange termijn).

Beddengoed en kleertjes

  • Beddengoed: gebruik bij voorkeur een katoenen lakentje en afhankelijk van het seizoen, een of twee dekentjes van katoen of wol. Gebruik geen dekbed en een deken in een hoes is ook onveilig.
  • Slaapzakje: Een slaapzakje dekt je baby veilig toe. Zijn hoofdje kan niet onder het beddengoed komen, hij kan niet op zijn buik draaien, of als hij ouder is uit bed klimmen. Zorg voor de juiste maat slaapzak. De armsgaten en halsopening mogen niet te groot zijn, dan zou je kind alsnog uit de slaapzak kunnen kruipen.
  • Kleertjes: in het begin verschilt de kleding voor dag en nacht nog niet erg van elkaar, al is voor de nacht een katoenen pijama of pakje het meest geschikt.

Inbakeren

Inbakeren wordt afgeraden bij pasgeborenen; je kunt voedingssignalen missen.

Het inbakeren is letterlijk; het in doeken wikkelen van een baby van schouders tot en met voetjes om zijn eigen bewegingen te beperken, zodat hij zich gemakkelijker kan overgeven aan de slaap. Inbakeren kan risicovol zijn, doe het daarom alleen in overleg met een deskundige, via het consultatiebureau.

Slaaphouding

Laat je baby altijd op zijn rug slapen. Uit een zijligging rolt een baby te makkelijk op zijn buik. Alleen wanneer hij spuugt leg je hem op zijn zij, in overleg met de kraamverzorgster of de verloskundige. Let erop dat je baby geen voorkeurshouding ontwikkelt,, doordat hij zijn hoofd alléén naar links of naar rechts legt. Leg de baby, na het voeden, afwisselend links of rechts gedraaid met zijn hoofdje.

Bedje opmaken

Je maakt het bedje kort op.Dat betekend dat de baby met zijn voetjes tegen het voeteinde van het bedje komt te liggen. Stop het lakentje en dekentje goed stevig om de zijkanten en onderkant van de matras. Als het te los zit, kan je baby zich gemakkelijk onder of in het losliggend beddengoed wurmen. De baby voelt zich veilig onder een strak latentje. Let wel op bij het instoppen van het laken en dekentje onder het matras: dat het niet het matras zo optilt dat de baby met zijn voetjes omhoog komt te liggen (en dus met zijn hoofdje naar beneden). Ter hoogte van zijn hoofdje kan je een hydrofiele luier om het matrasje leggen, tegen het spugen. Stop vast onder het matrasje.

Temperatuur

Een te warme slaapruimte is niet goed voor je kindje. 18C is een prima temperatuur. Zorg dat je kindje niet op de tocht ligt. Als je twijfelt of je baby het te warm of te koud heeft, voel dan in zijn nekje. Dat geeft op zijn lichaan het beste de temperatuur aan. Ventileer de ruimte goed wanneer je kindje niet in bed ligt.

 

 

 

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Chantal!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw