Psyche in de kraamtijd

Alle levensfases roepen specifieke vragen en verscheidene gevoelens op. Zo ook het bevallen en moeder worden. Het is dan ook logisch als je moet wennen aan de nieuwe situatie. Er kunnen gevoelens van blijdschap, maar ook van onzekerheid, angst of somberheid opspelen.

Kraamtranen & Babyblues

Door alle hormonale veranderingen in je lichaam willen de emotionele reacties nogal eens heftiger zijn dan dat je van jezelf bent gewend. Na de bevalling zorgt het ontzwangeren voor emotionele perikelen. Een zware bevalling, slapeloze nachten en het aanpassen aan je nieuwe levensfase, zorgen ervoor dat bijna alle vrouwen in hun kraamweek een dag (of twee) hebben waarop de tranen rijkelijk vloeien: de babyblues. Huil het er gewoon lekker uit, de babyblues duurt maar even. Het belangrijkste is dat je over je gevoelens blijft praten. Dit kan met je partner, vrienden, familie of misschien juist met een onbekende.

Postpartum depressie

Soms blijft de babyblues langer hangen en slaan je emoties door in depressieve gevoelens. Eén op de tien vrouwen lukt het niet om deze gevoelens de baas te blijven en krijgen te maken met een postpartum depressie. Wanneer deze negatieve gevoelens je dagelijks leven gaan beïnvloeden ,is het tijd om hier hulp voor te zoeken. Hiervoor kan je o.a. terecht bij MamaKits of vraag je huisarts voor een verwijzing naar een psycholoog. Zij kunnen zorgen voor extra ondersteuning en begeleiding.

Psychose

Een ernstig ziektebeeld wat enkele dagen na een bevalling kan ontstaan is een kraambedspsychose. Dit komt bij één op de 500 vrouwen voor. Het kan acuut optreden en er is sprake van een angstige, verwarde, onrustige kraamvrouw die wanen en hallucinaties kan hebben. Een psychose is een psychiatrisch stoornis waarbij het contact met de werkelijkheid is verstoord. Wanneer dit het geval is dient er onmiddellijk professionele hulp te worden gezocht om gevolgen voor moeder en kind te voorkomen.

Meer info

Wil je meer lezen over je psyche in en rondom de zwangerschap? Kijk eens op de website van het landelijk kenniscentrum psychiatrie en zwangerschap.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Elvira!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw