Plassen en poepen van de baby

Tijdens de eerste week moet er worden bijgehouden hoe vaak je baby plast of poept. Als je je kindje verschoont terwijl er geen kraamzorg aanwezig is, bewaar dan de luier. De kraamzorg kan dit dan later in het kraamboek noteren. De kraamverzorgende houdt goed bij hoe vaak je baby poept of plast.

Uraten

De eerste dagen kan een baby urinekristallen (uraten) uitplassen. Uraten zijn oranje/rood van kleur en zichtbaar in de luier. Dit is normaal. Soms verwarren mensen de uraten met bloed, en raken zo onnodig ongerust.

Meconium

De eerste dagen is de poep van de baby donkergroen/zwart van kleur en plakkerig. We noemen dat meconium. Door wat vaseline op de billetjes te smeren, krijg je dit makkelijker weer schoon. Door deze donkere poep is het soms lastig om te zien of de baby heeft geplast. Dit kan je zien met een speciale plas-indicatorstrip op de buitenkant. Deze verkleurt als de baby heeft geplast.
Als een baby binnen één tot anderhalve dag na de bevalling nog niet heeft geplast of gepoept, neem dan contact met ons op.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Elvira!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw