Lactatieremming

Als je geen borstvoeding geeft, komt je borstvoeding meestal wel (deels) op gang. Hierdoor kun je de 3e-5e dag na de bevalling last krijgen van gestuwde borsten. Dit wil zeggen dat je borsten heel erg gespannen en vol zijn. Het kan soms ook pijn doen. Stuwing duurt gemiddeld 1-2 dagen.

Zonder medicijnen

Je kunt ook de stuwing afwachten zonder medicijnen. Draag dan vanaf het moment dat je bevallen bent continue een strakke BH, ook tijdens het douchen. Koel je borsten met koude compressen. Probeer zo min mogelijk aan je borsten te zitten.

Salie staat erom bekend om de productie van melk te remmen. Bij stuwing kun je saliethee drinken. Neem 1 theelepel gedroogde salie op 250ml gekookt water en laat het 5-15min trekken, 2-6 kopjes per dag. Wil je salie tinctuur gebruiken, volg dan het voorschrift van de fabrikant (let op in tinctuur zit vaak alcohol). Wil je saliethee gebruiken bij stuwing tijdens het geven van borstvoeding neem dan contact op met je verloskundige of een lactatiekundige.
Ook verse munt kan in grote hoeveelheden een remmend effect hebben op de productie van borstvoeding

Homeopathie

Phytolacca Decandra D6 heeft een positief effect op het goed functioneren van het lymfesysteem en dus het afdrijven van vocht. Een onderdeel van stuwing naast melkstuwing is ook vochtstuwing in je borst. De phytolacca helpt deze vochtstuwing dus verminderen omdat je lymfesysteem het vocht beter kan afdrijven. Tevens remt de phytolacca de melkproductie ook een beetje. Je kunt phytolacca krijgen in tabletvorm of als tinctuur (let op: in tinctuur kan alcohol zitten). Wil je phytolacca gebruiken bij stuwing of veel productie als je nog borstvoeding geeft neem dat contact op met je verloskundige of een lactatiekundige.

Medicijnen

Er zijn medicijnen die stuwing kunnen voorkomen. Dit zijn Dostinex® en Parlodel®. Als je in de zwangerschap hoge bloeddruk hebt worden deze medicijnen afgeraden.
Parlodel werkt kort en moet je dagelijks innemen, tevens kent het meer bijwerkingen dan Dostinex, dit middel wordt dan ook nog maar weinig gebruikt. Dostinex werkt lang (14-21 dagen) en hoef je alleen direct na de bevalling in te nemen. De belangrijkste mogelijke bijwerkingen zijn duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn. Het is mogelijk dat je na 2-3 weken alsnog wat stuwing krijgt, maar dit is altijd minder dan als je het medicijn niet zou slikken. Deze medicijnen kun je voorgeschreven krijgen bij de huisarts.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Elvira!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw